Afbeelding
Topkwaliteit stoffen

Italiaanse weverijen; waar wordt wat geproduceerd?

6 april 2020 om 07:27 Partnercontent

Italië is bij uitstek het modeland van Europa. Italianen dragen vaak kwalitatief hoogwaardige kleding en gaan mee met de trend. Normaal gesproken worden de bekende modehuizen en ontwerpers uit Italië besproken om hier een voorbeeld bij te geven. Er wordt echter te weinig aandacht besteedt aan de kwaliteit en het proces. Denk aan het katoen en de wevingen. Waar komen al deze topkwaliteit stoffen nou vandaan? Wie maakt ze en wat is hun doel? Interessant? Lees snel verder!

Wat maakt Italianen zo modieus? 
Om antwoord te geven op die vraag, moeten we terug naar het oude Rome. Mannen en vrouwen droegen zogenaamde tunieken. De tuniek was een gemakkelijk kledingstuk dat werd bevestigd bij de schouders en werd gedragen met een riem. De rijke mannen droegen ook wel een toga. Dit was een lang stuk stof gewikkeld om het lichaam. Het was door zijn complexheid en prijs een teken van rijkdom en status. Tijdens de renaissance onderscheidde Italië zich weer met de kleding. Mannen begonnen een hemd en een surcoat te dragen. Een surcoat is een soort jas die gedragen werd over legeruniformen heen. In de jaren 50 kwam de periode van de Italiaanse films, cultuur en design. Italiaanse vrouwen droegen blouses, capri broeken en oorbellen. Mannen begonnen pakken te dragen van zijde en gingen brillen als mode-item gebruiken. Hier begon het voor de modehuizen, maar ook voor de weverijen.

Welke weverijen zijn er allemaal?
Hieronder is een lijst te vinden van de verschillende weverijen, inclusief de overhemden merken die erbij horen.

We maken onderscheid in vier verschillende weverijen, namelijk: 

  • Albiate (Thomas Maine, British Indigo)
  • Canclini (Profuomo Sky Blue, van Laack, Jaques Britt, Emanuel Berg)
  • Monti (Sleeve7, Circle of Gentlemen, van Laack, Jacques Britt, R2 en Emanuel Berg)
  • Albini (Profuomo Sky Blue, van Laack, Jaques Britt, Emanuel Berg, Thomas Maine, British Indigo, Eton)

Albiate en Albine
Albiate

Albiate is de eerste in de rij van Italiaanse weverijen. Albiate is in 1830 ontstaan en sindsdien staan ze bekend om de denim-, print- en flanelwevingen. Deze kleine selectie zorgt ervoor dat Albiate een specialistische weverij is. Alle wevingen van Albiate zijn vervaardigd uit hoge kwaliteit Egyptisch katoen. Albiate is een wever van het Italiaanse platteland. Het bedrijf is opgericht om een andere weving te produceren dan anderen. Albiate heeft twee verschillende collecties. Eentje is elk jaar de afwisselende modecollectie. De ander heet ook wel het “Denim Service Programme”. Deze collectie bestaat uit de beste denim stoffen.

Manifattura di Albiate is opgericht door Giuseppe Caprotti. Het bedrijf leverde in eerste instantie katoendraden aan spinnerijen. In 1840 nam zijn zoon het bedrijf over en legde hij de focus op wevingen. In Italië werd toen nog volgens de Middeleeuwse methode geweven. Caprotti wilde echter specialiseren en ontwikkelde machines om draden gladder te maken. Het bedrijf werd moderner en populairder dan ooit.

In 1860 werd het bedrijf overgenomen door de derde generatie. Het werd voor die tijd erg professioneel ingericht. Er ontstond een voorraadbeheer, kantoor en een winkel. Eind 19e eeuw kreeg Albiate een grote financiële investering. Dit heeft gezorgd voor een aankoop van meer dan 300 machines. Albiate was door het optimaliseren van verven de eerste weverij in 1920 die meerdere kleuren draden kon weven. Later werd het bedrijf overgenomen door Albini.

Albini
Albini is een van de beroemdste Italiaanse weverijen. Albini is in 1876 opgericht en combineert de beste katoensoorten met de fijnste weef methoden. Alle Albini wevingen zijn van Egyptisch katoen vervaardigd.

In 1876 is het bedrijf door de heer Borgomanero opgericht in het plaatsje Desenzano sul Serio. De eerste jaren is het bedrijf zeer sterk gegroeid. In 1877 had het bedrijf al 40 machines met 44 werknemers. Het won een bronzen medaille op de industriële tentoonstelling van Turijn. Borgomanero werd te oud en droeg in 1890 het bedrijf aan zijn neefje Giovanni over. In 1893 kreeg Albini een belangrijke functie in de Kamer van Koophandel van Italië. Na de Tweede wereldoorlog bouwt het bedrijf nog verder uit. De vierde generatie van de familie komt aan het roer te staan. Het merk begon aan overnames te doen en wilde de focus gaan leggen op de Europese markt.

Eind 20e eeuw werd het beroemde Thomas Mason overgekocht. Hierdoor kon Albini ook Britse wevingen verkrijgen. Albini nam verder ook nog de Brebbia spinnerijen over, waardoor ze macht hadden over het totale productieproces. Negen jaar geleden heeft Albini plantages aangekocht in Egypte. Hierdoor zijn er nog meer katoensoorten beschikbaar.

advertentie
advertentie