Afbeelding
Mirjam de Swart

Burgemeester Melissant blijft boodschap keer op keer herhalen: houd afstand

8 april 2020 om 14:36 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM ,,Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: houd afstand”, zegt burgemeester Reinie Melissant-Briene woensdagmiddag in wijkpark ‘t Haagje in Gorinchem-Oost. Ze is daar om waarschuwingshekken te plaatsen die de Gorcumers moeten wijzen op het belang van anderhalve meter afstand houden. 

door Mirjam de Swart

,,We moeten alles aanpakken om het de mensen duidelijk te maken”, aldus burgemeester Melissant. ,,Het is ontzettend cruciaal dat alle maatregelen, hoe vervelend ook, worden nageleefd.” Daarom heeft de gemeente zes knalrode banners laten maken met daarop de tekst Houd afstand. De banners worden bevestigd op een dranghek en zo op verschillende plekken in Gorinchem getoond. Wijkpark ‘t Haagje is een van die plekken, maar ook Buiten de Waterpoort zijn de waarschuwingshekken te vinden.

OVERTUIGEN Volgens woordvoerster Inge van Riet is het één van de vele mogelijkheden die de gemeente Gorinchem aanpakt om haar inwoners te wijzen op het belang van afstand houden. Naast de banners, werd er eerder al gecommuniceerd met graffiti op de wandelpaden en borden waarop de regels nog eens duidelijk worden uitgelegd. ,,Ook zijn we heel actief op social media. We hopen zo heel veel Gorcumers te bereiken en te overtuigen van het belang.”

We moeten dit met elkaar doen

De aanpak van de gemeente Gorinchem lijkt succes te hebben. De burgermoeder is in ieder geval tevreden over de manier waarop de Gorcumers met de strenge maatregelen om gaan. ,,Tot nog toe zijn er zes mensen op de bon geslingerd, omdat ze zich er niet aan houden. Maar over het algemeen ben ik er heel erg over te spreken”, aldus Melissant. ,,Ik krijg ook van de politie, het toezicht en andere signaleerders in de stad veel positieve geluiden te horen. En dat is mooi, want we moeten dit met elkaar doen.”

VERDRIET ,,Er is veel leed en verdriet in de stad”, vervolgt de burgemeester haar verhaal. ,,Tot nog toe heeft de gemeente Gorinchem 5 doden vanwege het coronavirus te betreuren. Oudere mensen, maar wel altijd iemands vader of moeder, iemand opa of oma, een tante, een oom. De mensen die ik gesproken hebben zijn kapot van verdriet. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om het devies Houd afstand te blijven prediken. En dat zullen we voorlopig moeten blijven doen.”

Toch denkt de burgemeester er nog niet over om gebieden af te sluiten voor het publiek. Hoewel ze wel benadrukt dat de beslissingen op dit gebied genomen worden door Wouter Kolff de voorzitter van de veiligheidsregio. Uiteraard wordt hij daarbij bijgestaan door iedereen die ook maar relevant is in de aanpak van deze crisis. ,,De veiligheidsregio sluit liever geen gebieden af, omdat je het probleem dan alleen maar verplaatst. Wij kiezen voor stringent toezicht. We zitten er bovenop.” De burgemeester kiest verder  voor een strenge aanpak: ,,We waarschuwen één keer. Wil je dan nog niet luisteren dan krijg je een boete.”

We waarschuwen maar één keer

SIGNALEERDERS De gemeente maakt naast de politie en de medewerkers van het stadstoezicht ook gebruik van signaleerders. Deze zogeheten signaleerders zijn ambtenaren van de gemeente zoals bijvoorbeeld de medewerkers van Gorinchem beweegt die Gorcumers aanspreken op hun gedrag. ,,Zij kunnen mensen niet bekeuren, maar wel wijzen op de risico’s die er aan hun gedrag kleven.”

Verder wijst de burgemeester haar inwoners erop om zelf ook goed op te letten. ,,Zie je dat het ergens niet goed gaat wat betreft het naleven van de regels, meld dat dan aan de politie. Dat kan via 0900-8844. Maar bel vooral, want het is in ons aller belang dat de regels goed worden nageleefd. Heus, het is niet voor niks!”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie