De raad vergaderde donderdag vanuit de huiskamer
De raad vergaderde donderdag vanuit de huiskamer Hanviskie

Gemeente coulant voor subsidie ontvangers

10 april 2020 om 09:00 Politiek

GORINCHEM Verenigingen en andere subsidieontvangers die al kosten hebben gemaakt voor activiteiten die zijn geschrapt of uitgesteld door de coronacrisis hoeven deze niet terug te betalen. Dat schrijft de gemeente in een brief aan alle subsidieontvangers. De vraag kwam ook aan bod tijdens de bespreking van het nieuwe subsidiebeleid. 

Raadslid Gerard van der Lee (Stadsbelang) stelde de vragen over reeds gemaakte kosten in de informatiesessie over het nieuwe subsidiebeleid. Het college had al een raadsinformatiebrief verzonden en ook subsidieontvangers zijn op de hoogte gebracht van de afwikkeling van deze subsidies. Voor de vaststelling van de subsidie over 2019 kan uitstel aangevraagd worden tot 1 juni. Subsidie aanvragen voor 2021 moet officieel voor 1 april, maar ook hier is een maand uitstel voor verleend.

JAARLIJKS AANVRAGEN Tijdens de eerste digitale vergadering van de gemeenteraad sprak ze voor de tweede maal oriënterend over het nieuwe subsidiebeleid dat per 1 januari 2021 moet ingaan. De raad stelt het beleid vast voor de zomer. Raadslid Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) wilde weten of straks subsidieontvangers voor meerdere jaren subsidie kunnen ontvangen. Wethouder Dick van Zanten kon hier geen volmondig ja op zeggen, de subsidie moet in elk geval wel jaarlijks opnieuw aangevraagd worden. Ilhan Tekir (D66) wilde vooral weten hoe het nieuwe subsidiebeleid leidt tot vernieuwing en nieuwe (burger) initiatieven. ,,Vaak vragen altijd dezelfde verenigingen jaar op jaar subsidie aan, terwijl we ook nieuwe groepen willen bereiken."

LAGERE OZB CDA raadslid Janneke van Oversteeg vroeg opnieuw aandacht voor een lager OZB tarief voor verenigingen. Al tweemaal eerder had ze daar schriftelijke vragen over gesteld. Wethouder Dick van Zanten liet weten dat in de beantwoording al was aangegeven dat dat niet mogelijk was, ook heeft nog geen enkele andere gemeente die maatregel ingevoerd. Toch meende Van Oversteeg dat was toegezegd dat het in het nieuwe beleid kon worden opgenomen. De wethouder liet weten dat hij voor de volgende vergadering over het nieuwe subsidiebeleid op 20 mei nog nazoekt wat nu precies is toegezegd.

advertentie
advertentie