Helga Buitelaar. (Foto: Privé)
Helga Buitelaar. (Foto: Privé) Privé

Online kunstmuseum met persoonlijke verhalen

13 april 2020 om 11:31 Kunst

GORINCHEM Cultuurminnende Gorcumers kunnen door een actie van Helga Buitelaar meewerken aan het maken van een online museum. Hiermee gaat de Culturele zondag Gorinchem online. Nog tot en met 10 mei kunnen kunstwerken met hun verhalen geplaatst worden op de Facebook-pagina van het initiatief.

door Eline Lohman

Een schilderij, een beeld, een gedicht, een lied of een dans: allemaal kunstvormen die terecht kunnen komen in het online museum, vertelt Helga. ,,Mensen kunnen kunstwerken op de Facebook-pagina van de Culturele zondag Gorinchem plaatsen, met hun persoonlijke verhaal erbij over waarom het hem of haar zo raakt of wat iemand er mooi aan vindt. Zo kunnen we op 10 mei een virtueel kunstdepot bezoeken met elkaar."

Iedereen kan meedoen, zegt Helga, die altijd deelneemt aan de Culturele zondag Gorinchem. ,,Het maakt niet uit wat voor kunst het is. Of het nu een schilderij is dat je zelf hebt geschilderd, of een beeld dat al jaren in je tuin staat en dat je graag wilt delen met een groter publiek. We willen het graag laagdrempelig houden. Het idee voor een online museum ontstond toen ik een mail kreeg dat de Culturele zondag Gorinchem niet doorgaat vanwege corona. Logisch, maar wij zijn het culturele veld en dan is het goed om aan omdenken te doen: er zijn veel teleurstellingen in deze tijd, maar er is nog veel wel mogelijk. Ik ben gewend om van niets iets te maken en vind het mijn missie om mensen in deze periode te voeden met mooie dingen en dus heb ik de commissie gebeld of we een online museum kunnen maken."

Er bleek animo voor te zijn en na de oproep die Helga in een instructiefilmpje deed op Facebook, bleek die belangstelling er ook onder het publiek te zijn, volgens de Gorcumse. ,,Ik kreeg gelijk al positieve reacties. Ik denk dat deze actie heel erg verbindend werkt, ook omdat het een erg persoonlijk museum wordt. Het is een boeiend, sociaal iets. Ik hoop dat we een inspiratiebron kunnen zijn in het laten zien dat als we omdenken, er nog veel mogelijk is."

Je eigen kunstwerk plus persoonlijke verhaal toevoegen kan op www.facebook.com/culturele.zondag.gorinchem.
 

advertentie
advertentie