Afbeelding
BDUmedia

Vooral meer WW-uitkeringen vanuit horeca en uitzendbureaus

17 april 2020 om 15:14 Economie

REGIO Het aantal WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond nam in maart toe; vooral uitzendkrachten en horecapersoneel verloren hun baan. Maar ook meer winkelpersoneel en chauffeurs deden een beroep op een WW-uitkering. Door de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus Covid-19 valt een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur, detailhandel non-food en transport.

Eind maart telde Groot-Rijnmond 26.383 WW-uitkeringen. Het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking), bedroeg in maart 2020 in Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond respectievelijk 3,0%, 3,3% en 5,6%.

In maart ontstonden in Groot-Rijnmond 4.249 nieuwe WW-uitkeringen en werden 2.931 WW-uitkeringen beëindigd. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in maart met 5,1% toe ten opzichte van februari. In voorgaande jaren was het aantal nieuwe uitkeringen in maart juist lager dan in februari. Zo was in maart 2019 het aantal nieuwe WW-uitkeringen 2,3% lager dan in februari 2019. Wel is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van een jaar geleden in Groot-Rijnmond nog altijd 1.155 lager (-4,2%).

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind maart uit op 250.400. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 240.200. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 10.200 (4,3%). In alle provincies is sprake van een toename. Een jaar eerder telde Nederland nog 267.700 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 17.300 uitkeringen (-6,5%).

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen is landelijk sterk gestegen in maart ten opzichte van februari. De uitbraak van het coronavirus en de 'intelligente lockdown' leggen de werkzaamheden stil in sectoren als horeca en cultuur, sport & recreatie. In deze sectoren verloren vooral veel jongeren hun baan. Maar ook in de detailhandel non-food en de vervoersector valt een groot deel van de werkzaamheden weg waardoor er een toename te zien is in het aantal WW-uitkeringen vanuit die sectoren.

Verschillende sectoren merken op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in zorg & welzijn de werkgelegenheid toe en daalde het aantal WW-uitkeringen. Ook in de bouw nam het aantal WW-uitkeringen nog af, een gevolg van het herstel na de bouwstop in de winter.

advertentie
advertentie