Afbeelding
Martijn Klop

Organisatie Zomerfeest op de Groenmarkt hakt nog geen knopen door

17 april 2020 om 15:08 Corona

GORINCHEM ,,Vanzelfsprekend volgen we al het nieuws over corona op de voet. Alle mogelijke scenarios's gaan van hot naar her. Waar we nu vooral behoefte aan hebben is duidelijkheid. Pas als we die hebben, kunnen we een besluit nemen." Aan het woord is Ard Blom, voorzitter van Zomerfeest Groenmarkt. In tegenstelling tot de organisatie van het Hippiefestival schuift de organisatie van het zomerfeest het besluit van wel of niet doorgaan nog even voor zich uit. ,,Maar hoe later we die knoop door hakken, hoe kleinschaliger het Zomerfeest wordt."

door Mirjam de Swart

,,In de eerste week van deze coronacrisis maakten we ons nog nauwelijks zorgen", vertelt Blom. ,,We zitten wel goed, dachten we toen nog. Eind augustus was nog zo ver weg. Onze grootste zorg was vooral of we het financieel rond zouden krijgen. Dat deze crisis voor veel ondernemers hard aan zou komen, begrepen me maar al te goed." Inmiddels zijn het rond krijgen van de financiën al lang niet meer de grootste zorg van de organisatie. ,,Die financiën krijgen we wel rond. Daar hebben we alle vertrouwen in. Nu is het vooral wachten op duidelijkheid vanuit de overheid."

Blom verwacht niet dat hij goed nieuws te horen krijgt komende dinsdag als de minister-president weer een persconferentie geeft. ,,Er komt óf slecht nieuws óf we weten nog niet waar we aan toe zijn", aldus een nuchter Blom. Met slecht nieuws bedoelt hij dat Nederland er, net als de omliggende landen België, Duitsland en Denemarken, voor kiest om festivals en evenementen tot eind augustus niet door te laten gaan. ,,Maar als Rutte laat weten dat evenementen en festivals tot bijvoorbeeld 1 augustus niet door kunnen gaan, weten wij eigenlijk nog niks. Zo'n datum kan net zo makkelijk weer nog verder verschoven worden dat zag je bij de scholen ook gebeuren."

In theorie zou de organisatie een week van te voren nog het besluit kunnen nemen om het Zomerfeest wel of niet door te laten gaan. Maar daarbij plaatst Blom wel een kanttekening: ,,Hoe langer we wachten met het doorhakken van die knoop, hoe kleinschaliger het festival zal worden. We kunnen niet het hele traject straks in een paar weken doorlopen. In dat geval zullen we keuzes moeten maken."  

Ook de commerciële festivalorganisatoren zoals bijvoorbeeld Mojo Concerts vragen de overheid om meer duidelijkheid. Op dit moment zijn alleen grote evenementen tot 1 juni afgelast. Hierdoor zitten veel festivals nog in onzekerheid over hun lot. Volgens Mojo Concerts directeur Ruben Brouwer hebben die festivals meer duidelijkheid als het kabinet nu al besluit om alle festivals tot 1 september af te gelasten. Blom is bang dat dit pleidooi niet in het voordeel is van de gratis festivals zoals het Zomerfeest in Gorinchem. ,,Voor deze commerciële festivals heeft het vooral een financiële reden", aldus Blom. Als een festival nu zelf besluit te annuleren, dan zijn daar lastige (financiële) consequentiesaan verbonden. Als het kabinet besluit dat alles tot 1 september moet worden afgelast, zou er sprake zijn van overmacht. 

,,Laat ik duidelijk zijn", besluit Blom. ,,Ik wil alleen dat het doorgaat als ik de veiligheid kan garanderen. Het moet uiteindelijk wel verantwoord zijn. Voorlopig nemen we de informatie van dag tot dag tot ons. En mocht het doek dit jaar onverhoopt vallen voor het Zomerfeest dan hopen we met zijn allen dat de horeca en de ondernemers goed uit deze crisis komen. We hopen dat onze sponsors het gaan overleven zodat we volgend jaar weer kunnen knallen."

advertentie
advertentie