Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Totale sterfte afgelopen weken sterk verhoogd

17 april 2020 om 14:51 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM De totale sterfte in Nederland is de afgelopen weken sterk verhoogd als gevolg van het coronavirus covid-19. Zowel in week 14 als in week 15 zijn rondom 5.000 personen in Nederland overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar.

Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doorsoorzakenregistraties duidelijk.   Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

MINDER ZIEKENHUISOPNAMES Het RIVM meldt vandaag verder dat de afgelopen 24 uur 156 patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Gisteren waren dat er nog 182. Ook was er een daling in het aantal gemelde sterftegevallen: 144 personen in het afgelopen etmaal tegenover 181 een dag eerder. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 30.449 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . In het afgelopen etmaal ging het om 1235 personen. Een dag eerder waren dat er nog 1061.

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames. 

advertentie
advertentie