Tijdens de coronacrisis maken zo'n vijftig kinderen gebruik van de noodopvang
Tijdens de coronacrisis maken zo'n vijftig kinderen gebruik van de noodopvang ..

Vijftig kinderen in de noodopvang vanwege corona

20 april 2020 om 08:44 Politiek

GORINCHEM In de noodopvang van de Stichting Kinderopvang Gorinchem worden deze weken zo'n vijftig kinderen opgevangen. Dat schrijft burgemeester Melissant in een brief over de coronacrisis aan de gemeenteraad. De gemeente heeft verder geen signalen gekregen dat kinderen geen thuisonderwijs kunnen volgen omdat ze geen apparatuur hebben. 

In de noodopvang gaat het zowel om kinderen van ouders in vitale beroepen als kinderen in kwetsbare situaties. De opvang van kinderen van ouders in vitale beroepen wordt geregeld via de scholen, ook ouders die normaal geen gebruik maken van de opvang kunnen hier terecht tijdens de sluiting van de scholen. Kinderen in kwetsbare situaties die worden opgevangen in de noodopvang waren vaak al in beeld bij het Sociaal Team/Jeugd team. Maar ook kwetsbare kinderen die door sluiting van de school hun vast structuur missen, kunnen worden opgevangen. Deze kinderen worden zoveel mogelijk op de eigen school opgevangen en door pedagogische medewerkers van stichting Kinderopvang Gorinchem ondersteund. Ook is ondersteuning vanuit Sociaal Maatschappelijk werk of andere zorginstellingen mogelijk.  

THUISONDERWIJS Eerder had D66 raadslid Ilhan Tekir vragen gesteld aan het college over de noodopvang van kwetsbare kinderen. Ook vreesde de fractie dat kinderen geen thuisonderwijs konden volgen door gebrek aan apparatuur of goede WIFI verbindingen. Tekir liet weten daar signalen van te hebben opgevangen vanuit zijn achterban. Maar zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs hebben scholen zelf geregeld dat leerlingen via school een laptop of tablet kunnen gebruiken, zo schrijft de burgemeester in haar brief aan de gemeenteraad. ,,Kinderen die moeite hebben met online werken door een slechte WIFI verbinding of ondeskundige ouders krijgen extra ondersteuning vanuit de scholen." Leerkrachten hebben gemiddeld 1 tot 3 keer per week contact met de kinderen. Op scholen voor voortgezet onderwijs worden de laatste schoolexamens afgenomen. Om te voorkomen dat leerlingen na afloop op schoolpleinen samenscholen, surveilleren boa's rond de scholen.

advertentie
advertentie