Marieke van den Berg. (Foto: Eline Lohman)
Marieke van den Berg. (Foto: Eline Lohman) Eline Lohman

'Je hebt mensen nodig om elkaar te motiveren'

21 april 2020 om 11:21 Corona

GORINCHEM Bij het Omnia College in Gorinchem komt een groep van 25 leerlingen met een extra onderwijsbehoefte naar school voor begeleiding en coaching. Zij vinden het fijn om iets meer aandacht te krijgen, vertelt directeur Marieke van den Berg.

door Eline Lohman

De middelbare school is even dicht geweest door de maatregelen vanwege het coronavirus, maar ging al snel weer open voor examenleerlingen. Daar kwam nog een doelgroep bij, want op den duur merkte Marieke dat er leerlingen zijn die het er wat moeilijk mee hebben om alleen thuis onderwijs te volgen. ,,Dit zijn leerlingen met een extra onderwijsbehoefte: zij krijgen het zelf niet helemaal goed voor elkaar thuis en daarom bieden we de mogelijkheid om leerlingen vrijwillig te begeleiden en coachen op school. Dat gebeurt één op één, binnen de richtlijnen van het RIVM. De ene leerling komt elke dag, de ander vindt eens per week prima."

De leerlingen die meedoen aan het programma, worden met name begeleid bij het plannen en organiseren. Marieke: ,,Zodat er even wat meer structuur komt. Het contact wordt zo warm gehouden en op deze manier blijven ze bij de les. Leerlingen met wie we regelmatig contact hebben, zijn beter te sturen en hebben meer overzicht en motivatie."

Dat niet alleen, want het menselijke contact is ook heel belangrijk, juist in deze tijd, merkt Marieke. ,,Je hebt mensen nodig om elkaar te motiveren. Zo zien we nu juist een groeispurt bij deze leerlingen in plaats van een leerachterstand waar veel over geschreven wordt in de media. Ik merk dat leerlingen het fijn vinden dat er menselijk contact is. Ouders doen thuis enorm hun best, maar sommige kinderen hebben nog meer houvast nodig. Wij krijgen de leerlingen gemakkelijker aan de gang. Dat is en blijft toch ons talent als leraar. De kinderen en ouders geven zelf aan of ze van dit programma gebruik willen maken – er zit niemand tegen zijn of haar zin. Ik verwacht dat de groep alleen maar groter gaat worden. Als de scholen eenmaal weer gefaseerd open gaan, blijven we bovenal inzetten op begeleiding en coaching bieden, het lesgeven gaat intussen prima online."

advertentie
advertentie