Raadslid Ingrid Zwaan tijdens de digitale raadsvergadering
Raadslid Ingrid Zwaan tijdens de digitale raadsvergadering Hannie Visser-Kieboom

D66 wil cultuur terug voor de jeugd

25 april 2020 om 09:38 Overig

GORINCHEM – Tijdens de eerste digitale raadsvergadering nam de raad unaniem een motie aan van D66 over hervatting van culturele activiteiten voor de jeugd in de open lucht. Raadslid Ingrid Zwaan stelde de motie op, die werd ingediend samen met PvdA, Gorcum Actief, SP, GroenLinks en Democraten Gorcum.

De motie volgt op de oproep van landelijke culturele instellingen om de jeugd buiten kunst te laten maken. Raadslid Ingrid Zwaan haakte daar direct op in met haar motie. "Jongeren tot 13 jaar mogen weer gaan sporten en hoeven onderling geen afstand van 1,5 meter aan te houden. Ook jongeren tot 18 jaar mogen weer in groepsverband sporten". Zwaan wil naast de sportactiviteiten ook een aanbod van culturele activiteiten, die opgezet kunnen worden in samenwerking met culturele partners. Als voorbeelden noemt ze dat jongeren zich ook vermaken met zang, dans en beeldende kunst. Bij de aankondiging van de versoepelingen van de lock-down door premier Mark Rutte sprak hij alleen over sport en spel.

 Alle partijen vonden het een sympathieke motie, PvdA raadslid Jack Oostrum gaf als hint blokfluitles in de buitenlucht. Toch zette burgemeester Reinie Melissant-Briene enkele kanttekeningen bij de motie; volgens de huidige regelgeving kan de motie niet uitgevoerd worden. Wel wil ze er alles aan doen om dit wel mogelijk te maken. "We hebben wekelijks overleg in het regionaal beleidsteam met tien burgemeesters en daar hebben we hier al over gesproken. Komende woensdag wordt een nieuwe noodverordening opgesteld en daar ga ik mijn uiterste best doen om dit in de noodverordening te laten opnemen". Dat sloot aan bij de oproep van raadslid Pierre Schefferlie om de culturele activiteiten in de regio op elkaar af te stemmen. Hans van Mourik riep de burgemeester op om het overleg met het cultuurveld in elk geval wel al te starten en niet te wachten op de nieuwe noodverordening.

advertentie
advertentie