Relatiespanning
Relatiespanning Jadal Meeuws

Is jouw relatie coronaproof?

27 april 2020 om 23:58 Maatschappelijk Deel je nieuws

Is jouw relatie coronaproof?

In gesprek met mensen hoor ik wisselende reacties hoe het met hun relatie is gesteld.

Sommige relaties hebben het prima. Ze zijn thuis, er is geen reistijd en meer tijd voor elkaar. Met jonge kinderen kan het hectisch zijn.

Als één van de partners in de zorg werkt, dan is het echter anders. Er is de angst om ziek te worden of het gezin te besmetten. Sommige mensen krijgen zorgtaken op hun werk die ze niet gewend zijn. En dan zijn er mensen die hun baan kwijt zijn, minder werk hebben of geen klanten kunnen bedienen. Een financiële strop is een crisis die een behoorlijke impact kan hebben.

Waar in het ene huis de rust aanwezig is en meer tijd voor elkaar, daar kan in het andere huis de stress zich opstapelen. Er moet dan geen extra crisis bijkomen.

Want als je je twee of meer crisissen meemaakt in een korte periode, is de kans dat je ziek wordt aanwezig.

Wat doet stress in een relatie en hoe weet je of jouw relatie coronaproof is?

Als er al wat spanning in je relatie is zal stress de relatie niet bevorderen. Oude ingesleten patronen van terugtrekken en aanvallen komen bij stress naar boven.

Wat is het dan belangrijk dat je even bij iemand terecht kan om je hart te luchten. In een gezonde relatie hebben beide partners gezamenlijke en individuele vrienden nodig om even op adem te komen. Maar wat doe je als je die niet hebt?

Momenteel ben ik bezig met een boek/website over de acht grote relatieproblemen. Eén van die problemen is: eenzaamheid. Er zijn mensen die eenzaam in hun relatie zijn, soms zelfs geïsoleerd eenzaam. Dat betekent: zij hebben geen andere mensen in hun omgeving om hun verhaal te delen.

Eenzaamheid is erg als je alleen bent, maar ook als je een partner hebt.

Sommige partners hebben in deze coranaperiode meer tijd voor elkaar, anderen ervaren nog meer verwijdering.

In de krant (destadgorinchem p17) las ik over de mogelijkheid om bij het sociaal team aan de bel te trekken, een geweldig initiatief. Alleen zal je misschien niet zomaar met iemand durven delen dat het thuis bij jou niet goed gaat. Je hangt toch zeker de vuile was niet buiten?

Maar alles voor jezelf houden is niet gezond. Juist als je zwak bent is het goed om moedig te zijn en om hulp te vragen. Daar is helemaal niets mis mee. Coronaproof ben je namelijk met anderen ??

 

Michel Meeuws, predikant Sion Gemeente Gorinchem

michelmeeuws@gmail.com  

advertentie
advertentie