Vernielingen en bekladdingen in woning aan de Spijksedijk
Vernielingen en bekladdingen in woning aan de Spijksedijk ZHZActueel / Max Liet

Wie betaalt de schade van de krakers?

29 april 2020 om 16:27 Overig

GORINCHEM Zowel de fractie van het CDA als van VVD en SGP/ChristenUnie willen van het college weten wie de schade gaat betalen die de krakers hebben gemaakt in de woning aan de Spijksedijk. Deze week werden de krakers opnieuw verwijderd uit een woonark aan Kanaal van Steenenhoek. Bij de woonark ging het om drie mensen met een hond.

door Hannie Visser-Kieboom

Voorheen hebben ook krakers gezeten in het pand dat nu betrokken is door de Blauwe Anemoon, aan de Arkelse Onderweg en de boerderij aan de Arkelsedijk. De panden werden compleet uitgewoond en beschadigd, daarnaast veroorzaakten de krakers overlast voor de omwonenden. De drie partijen in de raad willen van het college weten of de krakers bekend zijn en welke bevoegdheid de gemeente heeft om tegen het kraken op te treden. Bovendien willen ze vooral weten hoe de schade kan worden verhaald op de krakers. Als dat niet kan, wil het CDA vooral weten wie dan wel de schade betaald. Raadslid Janneke van Oversteeg noemt de praktijken van de krakers zorgwekkend en wil weten hoe vaak in Gorinchem panden worden gekraakt. ,,Op welke manier denkt het college in de toekomst te voorkomen dat leegstaande panden worden gekraakt".

OPLOSSING VVD en SGP/ChristenUnie willen weten hoe lang de krakers in de panden hebben gewoond, alvorens is opgetreden. Daarbij vragen de raadsleden Niels van Santen en Marjo Molengraaf ook naar meldingen van bewoners over de overlast en of de krakers nu wel of niet vrijwillig zijn vertrokken. Ook vragen de partijen hoe het kan dat de krakers al zo snel weer een nieuwe woning konden kraken en of in overleg met Poort6 of Leger des Heils gezocht is naar een structurele oplossing. Van de vernielingen die zijn aangericht, wordt als concreet voorbeeld het bekladden van de woning aan de Spijksedijk met ACAB benoemd. Het gebruik van die term is strafbaar.

advertentie
advertentie