Tarek (links) en Quincy bij een ronde bij Buiten de Waterpoort. (Foto: Eline Lohman)
Tarek (links) en Quincy bij een ronde bij Buiten de Waterpoort. (Foto: Eline Lohman) Eline Lohman

'We maken elke dag een ronde'

30 april 2020 om 09:54 Corona

GORINCHEM Sinds de coronamaatregelen er zijn, is een speciaal signaleringsteam actief in alle Gorcumse wijken. Het team, bestaande uit een wijkcoördinator van wijkbeheer, een jongerenwerker en een medewerkers van Gorinchem beweegt, zoekt contact met inwoners in de wijken, om zo te signaleren wat er speelt.

door Eline Lohman

Het is woensdagmiddag. Het signaleringsteam trekt er bij Buiten de Waterpoort op uit om met mensen in gesprek te gaan, om zo te kijken of zij zich houden aan de maatregelen, of zij initiatieven hebben voor  de stad en of ze vragen hebben. Dat kunnen ouderen zijn, maar zeker ook jongeren, vertelt Tarek Gallab, jongerenwerker bij Stichting Jeugd & Jongerenwerk. 

,,We maken elke dag een ronde door heel Gorinchem, door alle wijken. Bijvoorbeeld in parken. We kijken waar jongeren lopen en spreken deze doelgroep aan over de maatregelen. We vragen hoe het gaat, of ze bepaalde vragen hebben zoals over het niet naar school kunnen gaan. Het ziet er positief uit – we merken dat er rekening gehouden wordt met de maatregelen. En als het ergens toch druk is, dan geven we dat door aan de politie. Dat is al voorgekomen."

Ook Quincy Bartens van Gorinchem Beweegt merkt dat de inzet van het signaleringsteam vruchten afwerpt. ,,Het is opvallend dat mensen heel goed op de hoogte zijn van de regels. Dat merken we ook op drukkere dagen zoals Koningsdag. Het was toen best rustig. Bij de winkels was het wat drukker, maar ook daar ding het goed. Ons doel is mensen – en dan met name jongeren – bewust maken van het belang van de regels naleven. En we willen voor de inwoners van Gorinchem klaarstaan."

De partijen werkten al samen, maar zijn nu intensiever buiten bezig met elkaar. Tarek: ,,Jongeren zijn positief over het feit dat wij er als team zijn. We delen ook geen boetes uit, dat scheelt. We gaan puur het gesprek aan."

En dat al vanaf het begin van de start van de maatregelen, vertelt Quincy. ,,In het begin merkten we dat het vrij druk was op straat en bij verenigingen. We kwamen toen op het idee om een ronde te maken om mensen te waarschuwen om afstand te houden. Zo is het begonnen. Nu is het een stuk rustiger."

Wilma van Asselt van wijkbeheer is blij dat ook deze partij deel uitmaakt van het team, zegt zij, terwijl ze Buiten de Waterpoort loopt. ,,Omdat we zo feeling kunnen houden met wat er speelt in de wijken in deze stad. Ik loop zelf eens per week mee en vind het fijn om in gesprek te zijn met jongeren. Zo weten we wat er gebeurt. Ook ik merk dat jongeren enorm goed omgaan met de maatregelen. Er zijn minder meldingen van overlast. Heel knap dat zij zich in de regel houden aan die anderhalve meter afstand. Zolang ze dat in acht houden, zal de overlast minder blijven, denk ik. In het begin waren ze soms wars van die anderhalve meter maatregel, maar het kwartje is op een gegeven moment gevallen."
 

advertentie
advertentie