Afbeelding
Oranje Comite Arkel

Tulpen voor oorlogsmonument Arkel

4 mei 2020 om 18:35 Maatschappelijk

ARKEL Op 4 mei herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers. Door de omstandigheden gebeurt dat dit jaar vanuit huis. Om toch bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten is Tikkie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kon via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land worden neergelegd. Het monument in Arkel is een van de monumenten waar veertig bossen tulpen zijn afgeleverd.

Nu er alleen op afstand kan worden stilgestaan bij het herdenken op 4 mei bedacht Tikkie, de betaaldienst van ABN AMRO, een idee om op een andere manier de vele oorlogsslachtoffers te herdenken en met elkaar verbonden te blijven. Tegelijkertijd staat de Nederlandse sierteeltsector helemaal stil, terwijl veel bloemen al wel bloeien en wachten op kopers. ,,Met de ‘Bloemen voor 4 mei’-actie brengt Tikkie 'bloemen en herdenken’ op een bijzondere manier samen”, aldus Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. ,,Bloemtelers verkopen op deze manier toch hun bloemen en oorlogsmonumenten worden, ondanks dat er geen reguliere herdenking zal zijn, voorzien van boeketten.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren, en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes.

advertentie
advertentie