Afbeelding
Bibliotheek

Bibliotheek Altena vanaf 18 mei weer (beperkt) open

9 mei 2020 om 11:57 Maatschappelijk

WOUDRICHEM De Bibliotheek CultuurPuntAltena opent in de week van 18 mei de deuren van haar vestigingen in Hank, Nieuwendijk en Woudrichem. 

,,Minister Rutte kondigde aan dat bibliotheken vanaf 11 mei de deuren mochten openen. Die termijn was voor ons niet haalbaar. We zijn druk met het treffen van de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers zoveel mogelijk te waarborgen", aldus directeur Marian van der Wal. ,,Dat vinden we belangrijk en daarom openen we op maandag 18 mei onze vestiging op De Werf in Woudrichem. In diezelfde week gevolgd door de vestigingen in Hank en Nieuwendijk. De vestiging in Wijk en Aalburg wordt verbouwd. Onze leden zijn vanaf 2 juni welkom in de mooie vernieuwde Bibliotheek."

Marian vervolgt: ,,Bezoekers van de Bibliotheek kunnen op deze vestigingen gericht zoeken naar boeken, tijdschriften en dvd’s. Deze lenen en weer inleveren. We zetten een looproute uit, stellen onder andere het gebruik van een mandje en het dragen van handschoenen verplicht. We hebben beperkte openingstijden om het geheel in goede banen te kunnen leiden. Het gebruik van de leestafel, koffiehoeken en werkplekken kunnen we helaas nog niet toestaan. We hopen dat we na 1 juni meer stappen richting onze ‘normale’ dienstverlening kunnen zetten."

,,Een van de activiteiten die we normaal organiseren is de Digi-inloop. Een inloopmoment, in samenwerking met SeniorWeb Land van Heusden en Altena, waar mensen met al hun digitale vragen terecht kunnen. Door de geldende maatregelen stopte die inloop. We zochten samen met SeniorWeb Land van Heusden en Altena naar een oplossing. We organiseren nu de DigiHulp. Elke woensdagochtend kunnen inwoners van Altena telefonisch terecht met vragen op digitaal gebied. Heb je een vraag dan kun je tussen 10.00 en 12.00 uur bellen met de Bibliotheek. Een medewerker inventariseert de vraag en bespreekt de mogelijkheden van hulp op afstand via TeamViewer. Als de beller daarmee akkoord gaat, wordt hij in contact gebracht met SeniorWeb en wordt hulp op afstand opgestart. Buiten de normale telefoonkosten zijn er geen extra kosten verbonden aan de DigiHulp."

,,Onze functie gaat verder dan de uitleenfunctie. We zijn ook actief in het onderwijs. Hoewel de Bibliotheken op school voorlopig nog even niet open kunnen, voorzien we het onderwijs wel op andere manieren van advies en materialen. Zo ontwikkelden we het project ‘Dekselse dilemma’s’ waarin het thema 75-jaar vrijheid centraal staat. En gaven we opdracht om een lespakket voor onder-, midden- en bovenbouw te ontwikkelen waarmee docenten en hun leerlingen het gesprek over corona aan kunnen gaan: Corona, vertel ons JOUW verhaal. Dat project kwam bij een regionale partij in beeld. Zij waren er zo enthousiast over dat het project nu in heel Brabant aan scholen aangeboden wordt. Achter de schermen gaan we gewoon door", zegt Marian tot slot.

advertentie
advertentie