Afbeelding
Rik Bronkhorst

Juridisch gevecht over golfbaan Spijk blijft voortduren

12 mei 2020 om 15:33 Rechtbank

DEN HAAG Eerst waren het staalslakken in de bodem die voor een bedreiging zorgen voor grond- en oppervlaktewater. Nu gaat het om plasticresten die zijn aangetroffen in de grond die is gebruikt voor de aanleg van een lange wal bij de golfbaan in Spijk. De Raad van State mag andermaal ingrijpen in de juridisch soap die is ontstaan sinds het stilleggen van de aanleg van de golfbaan aan de Haarweg in maart vorig jaar.

Aannemer Sent One en exploitant The Dutch kregen elk nieuwe dwangsommen opgelegd van de gemeente West-Betuwe voor de vervuilde bodem. Ze kunnen oplopen tot een boete van 200.000 euro. Maar zo ver is het nog niet. Sent One en The Dutch hebben de Raad van State gevraagd om de dwangsommen te schorsen.

Het is geen gemakkelijke zaak, constateerde de raadsvoorzitter. Allereerst heeft de gemeente volgens haar een ‘beetje gebrekkige’ dwangsom opgelegd die juridisch wankel staat. Verder is bij de controle van de grond op plastic niet duidelijk geworden of de gemeente een flink deel van de wal heeft onderzocht. ,,Dat is een heel wezenlijk punt”, stelde de raadsvoorzitter. ,,De gemeente moet toch allereerst aantonen dat er een overtreding is, voordat een dwangsom wordt opgelegd. Het begint bij de gemeente.”

Maar de raadsvoorzitter zette ook vraagtekens bij de eis van Sent One en The Dutch om de Regeling bodemkwaliteit onverbindend te verklaren. Die regeling is overtreden in de ogen van de gemeente. Sent One en The Dutch zeggen dat die regeling niet deugt, omdat die te vaag is en tot ambtelijke willekeur leidt. Maar een onverbindend verklaren van een rijksregeling is nogal wat, vindt de raadsvoorzitter. ,,Moet de rechter hier door de wetgever heen gaan?. Daarvoor moet er wel veel aan de hand zijn.”

En daar twijfelt de raadsvoorzitter sterk aan. Volgens de regeling is sprake van een overtreding als er meer dan sporadisch afval zoals plastic in de grond is aangetroffen. Maar wat ‘sporadisch’ is, wordt niet verder in de regeling uitgelegd. Dat mag de Raad van State nu gaan doen. Overigens vinden Sent One en The Dutch niet dat er meer dan sporadisch plastic in de grond zit. Volgens hun berekening niet meer dan een tiende procent. In de ogen van de gemeente is er beduidend meer plastic aangetroffen en dus is er sprake van een overtreding.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

advertentie
advertentie