Wethouder Ro van Doesburg met de Dwarszitter onder zijn arm
Wethouder Ro van Doesburg met de Dwarszitter onder zijn arm TV Gorkum

Overleeft de Dwarszitter de anderhalve meter samenleving?

15 mei 2020 om 11:21 Politiek

GORINCHEM Het was zo’n mooi idee van de gemeente. Wethouder Ro van Doesburg die met de ‘Dwarszitter’ onder zijn arm de straat op gaat om zo in gesprek te gaan met de stad. Maar is de 220 euro die het bankje kostte in het corona tijdperk nu weggegooid geld?

De Dwarszitter is gepromoot met een viertal filmpjes van GorkumTV. En wie de filmpjes nu bekijkt, ziet direct dat de ‘Dwarszitter’ stamt uit het pré corona tijdperk. De wethouder die gezellig heel close op een bankje zit te kletsen, dat in de anderhalve meter samenleving subiet zou worden afgekeurd. De filmpjes zijn gemaakt in februari en worden bestempeld als een vorm van bestuurlijke vernieuwing. Dat schrijft het college aan de VVD fractie die 20 februari vragen stelde over de filmpjes.

De VVD wilde vooral weten of voor de filmpjes gemeenschapsgeld was betaald en wat het publieke doel was van de filmpjes. Het college ziet als publiek doel het ophalen van informatie van diverse groepen inwoners. Tevens wil ze vraaggerichte participatie stimuleren. ,,Door letterlijk de wijk in te gaan hopen we een impuls te geven aan het Wijkgericht werken”, zo schrijft het college in de beantwoording. Een van de filmpjes gaat over klachten over het openbaar groen, maar er is ook een filmpje met een leerling van basisschool de Poorter die graag meer activiteiten wil op zijn school. Overigens waren de filmpjes een pilot en is niets betaald aan GorkumTV voor de filmpjes. Het beschilderen van het bankje is gedaan door Outsider Art van Syndion, de kosten daarvoor waren 100 euro.

Op de filmpjes is te zien dat wethouder Ro van Doesburg op minder dan anderhalve meter afstand van de vragenstellers zit. Maar de wethouder legt uit dat het bankje uit elkaar geschroefd kan worden. ,,Dan kun je hem uitschuiven en zit je wel anderhalve meter uit elkaar. Je kunt hem ook op een bankje in de stad plaatsen en dan zit je aan beide zijden ook anderhalve meter uit elkaar. Zoals we hem in de filmpjes hebben gebruikt, dat kan inderdaad echt niet meer." Het bankje mag door iedereen gebruikt worden, ook door andere bestuurders of fracties. ,,Hij heeft ook een poosje in buurthuis de Rozennobel gestaan." Liefst zou de wethouder iedere week met het bankje op pad gaan, maar dat laat zijn agenda niet toe, zo laat hij weten.

https://www.facebook.com/watch/?v=831992097272176

advertentie
advertentie