Afbeelding
pixabay

Rutte: Scholen in juni weer open, iets meer versoepeling voor horeca, meer tests

19 mei 2020 om 19:54 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. Het kabinet vindt het verantwoord om de stappen te zetten, zei premier Mark Rutte dinsdag na overleg van het crisisteam. Hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkomt, sterk is gedaald.

Wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is 'dat iedereen snapt dat we allemaal de regels nog beter moeten naleven'. Hij wees erop dat het virus kan ‘oplieren’ als we dat niet doen. We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven, aldus Rutte.

HORECA Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen. Rutte kondigde na het beraad enkele wijzigingen aan van de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen. Openbare gelegenheden mogen bijvoorbeeld dertig gasten ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is 'lastig' te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

SCHOLEN Op 8 juni mogen de basisscholen weer helemaal open. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd. Op dezelfde dag als de basisscholen gaat ook de buitenschoolse opvang (bso) weer helemaal open.

Vanaf 2 juni kunnen kinderen weer naar de middelbare school. Rutte zei dat het de bedoeling is dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs fysiek les krijgen. ,,Niet alleen een mentoruurtje." Hij benadrukte dat het belangrijk is dat scholieren met de fiets of lopend naar school gaan. Het is belangrijk het openbaar vervoer te ontlasten, zei hij.

Mondkapjes in het OV worden verplicht; zonder mondkapje in trein of bus gaat 95 euro boete kosten.

TESTS Minister De Jonge kondigde aan dat wie klachten heeft en zich wil laten testen, niet meer langs een arts hoeft. Er komt een landelijk telefoonnummer voor het aanvragen van coronatests. ,,We liggen op schema om iedereen op 1 juni te kunnen testen."
Volgens hem mogen vanaf 25 mei meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen.

VAKANTIES Het kabinet is er nog niet helemaal uit wat betreft het beleid over de vakantieperiode. Dat komt met name door verschillende regels die gelden in verschillende landen. Op een later moment hoopt het kabinet hier een visie over uit te kunnen spreken.

advertentie
advertentie