Wethouder Financien Dick van Zanten gaf een toelichting op de jaarrekening
Wethouder Financien Dick van Zanten gaf een toelichting op de jaarrekening gemeente Gorinchem

Kosten voor afvalinzameling blijven stijgen

20 mei 2020 om 18:00 Politiek

GORINCHEM – De gemeente Gorinchem heeft in 2019 een klein plusje van 191.000 euro ingeboekt op haar jaarrekening. Een fors verschil met de verwachte opbrengst van 3.7 miljoen in september 2019. Ook de tekorten op de afvalinzameling doen het ergste vrezen voor de afvaltarieven in 2021.

Volgens wethouder Dick van Zanten heeft het grote verschil tussen 191.000 euro in de jaarrekening en de 3.7 miljoen euro in september vooral te maken met de grondexploitatie in Oost, het gaat om een totaal bedrag van 2.6 miljoen euro. De verkoop van grond aan Van der Valk voor de bouw van een nieuw hotel in Gorinchem-Oost werd uitgesteld en zal nu naar verwachting na de zomer alsnog plaatsvinden. Verder heeft de gemeente bijna geen grond meer in de verkoop. Op het nieuwe bedrijventerrein Groote Haar wordt naar verwachting pas over vier jaar de eerste grond verkocht. In de risicoparagraaf is tevens een bedrag van 2.6 miljoen opgenomen voor de bouw van station Papland/Noord.

Naast minder opbrengsten uit de verkoop van grond gaf de gemeente in 2019 bijna acht ton meer uit in het Sociaal Domein. Zo steeg het aantal aanvragen vanuit de WMO voor huishoudelijke hulp van 845 begin 2019 naar 970 aan het einde van het jaar. Volgens wethouder Dick van Zanten vallen de extra kosten nog wel binnen de begroting, maar ziet hij de extra aanvragen en stijgende kosten wel als een zorgelijke ontwikkeling.

De afvalinzameling kostte in 2019 in totaal 444.000 euro meer dan de opbrengst uit de afvaltarieven. De wethouder wijt dit grotendeels aan de landelijke trend van hogere tarieven voor de inzameling. Maar in Gorinchem is ook sprake van meer afval, achterblijvende afvalscheiding, lagere prijzen voor oud papier en het afkeuren van opgehaald plastic, blik en drankenkartons (PMD). De gemeente heeft met Waardlanden de afspraak dat zwerfvuil en bij plaatsingen bij de ondergrondse afvalcontainers direct worden opgeruimd. Dit om te voorkomen dat bewoners nog meer afval dumpen. De kosten voor het snel opruimen van het afval zijn 90.000 euro. Omdat de afvaltarieven 100 procent kostendekkend zijn, is verhoging van de tarieven in 2021 niet uit te sluiten. Ook in 2020 betaalden bewoners al meer voor hun afval.

In 2019 is het personeelsbestand van de gemeente met 27 fte gegroeid van 291 naar 318. Dit is grotendeels het gevolg van de reorganisatie bij de gemeente. Gedurende het jaar zijn vaker externen ingehuurd, maar deze zijn nu bijna allemaal vervangen door vast personeel. Ook kreeg de gemeente meer taken, zo heeft ze vier extra mensen voor uitvoering van de WMO en twee voor veiligheid en toezicht aangenomen. Het ziekteverzuim is gedaald van 4.8 procent in 2018 naar 4.2 procent in 2019. Voor de organisatieontwikkeling en de bedrijfsvoering gaf de gemeente 729.000 euro meer uit dan begroot.

advertentie
advertentie