Wil Kosterman, wethouder in Wijk bij Duurstede
Wil Kosterman, wethouder in Wijk bij Duurstede Ali van Vemde

Twee informateurs aan de slag in West Betuwe

23 mei 2020 om 00:01 Politiek

GELDERMALSEN Fractievoorzitter de heer Henk de Man van Dorpsbelangen heeft twee informateurs bereid gevonden om als duo aan de slag te gaan tijdens de nieuwe coalitieonderhandelingen voor de Gocumse buurgemeente West Betuwe. Zij moeten ervoor zorgen dat er weer rust komt in de West Betuwse politiek, nadat er eerder maandag 18 mei een politieke crisis uitbrak. Wil Kosterman en Joop Doeland hebben de taak gekregen om een nieuwe coalitie te vormen in West Betuwe.

Wil Kosterman komt van buiten de gemeente, Joop Doeland van binnen de gemeente. Kosterman is jarenlang fractievoorzitter en momenteel wethouder namens GroenLinks in Wijk bij Duurstede; Doeland was fractievoorzitter en wethouder namens het CDA in Geldermalsen.

,,Een vrouw en een man, verschillende politieke achtergronden en complementerende stijlen van opereren en na de gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we baat hebben bij beide kwaliteiten. Samen bij elkaar een schaap met vijf poten, zou je bijna kunnen zeggen”, aldus De Man.

Omdat Dorpsbelangen de grootste fractie in de gemeenteraad heeft, is het roer tijdens de onderhandelingen in handen van Henk de Man. Woensdag 20 mei hebben alle fractievoorzitters in een digitale vergadering het formatieproces besproken.

De informateurs beginnen zaterdag 23 mei met de verkennende gesprekken. Het streven is om binnen enkele weken met een advies te komen over een voorkeursvariant voor de coalitievorming. Daarna wordt bepaald wie als formateur wordt aangesteld.

advertentie
advertentie