Afbeelding
Foto door form PxHere

Contactberoepen mogen weer aan de slag: waar moeten we rekening mee houden?

25 mei 2020 om 15:11 Partnercontent

In tijden als deze is het belangrijk om afstand van elkaar te houden en thuis te blijven wanneer je verkoudsheidsklachten of koorts hebt. Voor verschillende contactberoepen, zoals kappers, nagelstylisten en pedicures, is het moeizaam om anderhalve meter afstand te houden. Niet alleen voor hen geldt dat het belangrijk is dat het beroep zo veilig mogelijk wordt uitgevoerd, ook klanten moeten veilig zijn. Het is nog lastig in te schatten hoe de zomer zal verlopen. Enkele trends geven richtlijnen aan om het werken met contactberoepen zo veilig mogelijk te houden.

Afstand bij contactberoepen

Voor contactberoepen gelden er een aantal belangrijke regels. Indien mogelijk is het belangrijk dat het werk op anderhalve meter wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er gewerkt op afspraak waarbij besproken wordt of de klant een risico vormt of oplevert. Mocht de klant met huisgenoten wonen dan wordt ook gevraagd of er verkoudheidsklachten en koorts aanwezig zijn. In de meeste gevallen kan er veilig worden gewerkt door vooraf handen te wassen en te desinfecteren. De kans op besmetting bij contactberoepen is ook te verkleinen door het dragen van een mondkapje

Het nieuwe normaal

De anderhalve metersamenleving is voorlopig nog ‘het nieuwe normaal’. Dat zal ook deze zomer nog zeker aanhouden. Wanneer je hoest of niest is het belangrijk dat je dit in de binnenkant van je elleboog doet. Ook wordt aangeraden om papieren zakdoekjes te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je thuisblijft wanneer je verkoudheidsklachten vertoont. Het is belangrijk dat zowel de klanten als de contactberoepen zich in een veilige omgeving bevinden. Bij binnenkomst van de praktijk mag je geen handen schudden om besmetting te voorkomen. Heb je symptonen die kunnen wijzen op een besmetting? Sla een bezoek dan over en probeer je haar zelf een keer te verven.

Bescherming is noodzakelijk

Het kan zo zijn dat een patiënt coronaklachten heeft maar toch behandeld moet worden door een specialist. Is uitstellen niet mogelijk, dan vindt dit telefonisch of via videobellen plaats. Mocht het toch noodzakelijk zijn dat de patiënt iemand nodig heeft dan worden er aanvullende beschermende maatregelen in acht genomen. Zo kan je bij contactberoepen een gelaatsscherm opzetten. Dit zorgt voor extra bescherming tegen besmetting van het coronavirus. Het is eenvoudig te ontsmetten zodat het meerdere keren gebruikt kan worden. 

advertentie
advertentie