Afbeelding
Ab Donker

Unitas en SVW promoveren alsnog: ‘Fantastisch, iets om trots op te zijn’

26 mei 2020 om 12:58 Voetbal

GORINCHEM De KNVB kwam vandaag (dinsdag) met heuglijk nieuws voor Unitas en SVW. Hoewel de voetbalcompetities niet afgemaakt konden worden, promoveert de zondagtak van Unitas alsnog van de Hoofdklasse naar de Derde Divisie (het op één na hoogste amateurniveau van Nederland) terwijl SVW de stap maakt van de derde klasse naar de tweede klasse. 

door Tim Hartman

Door de coronacrisis kwam er eind maart een einde aan alle amateurvoetbalcompetities. Extra zuur voor de zondagtak van Unitas en SVW, want de twee Gorcumse voetbalploegen streden op dat moment volop mee om het kampioenschap in respectievelijk de Hoofdklasse en derde klasse. Unitas had zes punten meer dan nummer twee Halsteren en ook SVW had in de derde klasse de minste verliespunten. Met een wedstrijd minder (de bij een 0-2 voorsprong gestaakte wedstrijd tegen De Alblas) stond SVW twee punten achter Alblasserdam. De KNVB leek eind maart voor beide clubs een flinke streep door de promotiedroom te zetten.

Tót vandaag: ploegen kregen namelijk de kans om alsnog promotie aan te vragen en voor beide Gorcumse clubs werd die aanvraag goedgekeurd. ,,Ik werd vanochtend om half tien gebeld door de KNVB waarbij ik werd gefeliciteerd. Te gek”, vertelt Unitas-voorzitter Digerto Biemans. ,,We hadden al de overtuiging dat dit zou gebeuren. Alle signalen stonden op groen. Twee weken geleden werden we al gebeld door de KNVB met de vraag of wij een voorkeur hadden voor een competitie met zestien of achttien teams. Toen voelden we al: dit kan niet meer mis.”

OPLUCHTING De promotie is voor de roodbroeken een enorme opluchting. De club was de afgelopen maanden namelijk al druk bezig om de selectie ‘Derde Divisie-proof’ te maken. Biemans: ,,Dat moet je eigenlijk in februari al geregeld hebben dus daar moet je op voorsorteren. Het is misschien wat opportunistisch, maar zo gaat dat in het voetbal. Wij zijn nu helemaal klaar voor de Derde Divisie, want ook de regels zijn de laatste jaren enorm versoepeld. Het enige wat we ten opzichte van de Hoofdklasse extra moeten regelen zijn stewards.”

In de Derde Divisie acteert Unitas bijna op het hoogste amateurniveau van Nederland. Alleen de Tweede Divisie is nog hoger. In de jaren negentig speelde Unitas al eens op het hoogste niveau van Nederland, destijds nog de Hoofdklasse. ,,Dat was een heel andere tijd. Toen bestond er nog geen Tweede Divisie en Derde Divisie. Het niveau is niet meer met elkaar te vergelijken. Dus is dit historisch? Dat weet ik niet, maar het is wel héél leuk en sportief gezien fantastisch. Dit is iets om als stad trots op te zijn.”

SVW Ook bij buurman SVW is het feest. De streepjes promoveren van de derde klasse naar de tweede klasse. ,,Meer dan verdiend”, stelt coach Tutu Ndona. ,,In maart baalden we als een stekker, maar je zet je eroverheen. De laatste weken werd bekend dat wij als derdeklasser gemiddeld het hoogste aantal punten hadden dus als er nog een ploeg zou promoveren, zouden wij dat zijn. Dan blijft het alsnog spannend. Tot vandaag moesten we afwachten. Maar dan krijg je het bericht: heel mooi.”

Toch had Ndona de strijd liever op het veld beslist. ,,Toen ik twee jaar geleden bij SVW kwam, had ik als doelstelling om binnen twee jaar de tweede klasse te halen. Dat hebben we nu behaald, al had ik de titelstrijd met Alblasserdam liever op het veld willen beslissen met een feestje achteraf. Dat is dus wel een beetje dubbel, het gevoel is niet hetzelfde. Maar de promotie zelf is natuurlijk prachtig.”

advertentie
advertentie