PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Gorinchem

‘Eerste twee weken vooral veel leermomenten’

Corona Dossier coronavirus
Foto: Eline Lohman
28 mei 2020, 07:02
De Grote Markt.
De Grote Markt.
GORINCHEM

Met ingang van 1 juni mogen restaurants en cafés onder bepaalde voorwaarden deels open. Dat geldt ook voor de terrassen. Horecagelegenheden in het centrum van Gorinchem zijn blij dat ze weer open mogen, ook al is het voor veel ondernemers even spannend hoe het zal gaan.

Daags voor de heropening van de horeca is het nog rustig op de Grote Markt, de Groenmarkt en Achter de Kerk. De deuren van de restaurants en café zijn gesloten, de terrassen zijn leeg of nog niet opgebouwd. Maar dat zal per 1 juni anders zijn. Dan opent de horeca weer deels: er mogen maximaal 30 mensen in de restaurants komen en voor zowel binnen als buiten geldt de anderhalve meter afstand maatregel.

PRECAIR Reggie Ginus, eigenaar van restaurant De Hoofdwacht, telt de dagen af. ,,We nemen de regels in acht, al zijn we door de maatregelen beperkt. Het scheelt dat we onze gasten goed kunnen verdelen in het restaurantgedeelte, omdat we een best grote ruimte binnen hebben. Iedereen kan er op anderhalve meter afstand zitten. Natuurlijk kunnen we wel veel minder mensen kwijt – normaal gesproken 150 en nu maximaal 30. Of dat werkbaar is? Dat wel, maar het is de vraag of de kosten gedekt kunnen worden. Dat wordt precair. De inkoop- en personeelskosten worden minder, maar de vaste lasten gaan gewoon door, zoals huur en stookkosten voor het verwarmde terras.”

Natuurlijk is het wel spannend om te zien hoe de gasten ermee omgaan

Ondanks de maatregelen heeft Reggie er zin in om weer aan de slag te gaan met zijn team. ,,We zullen er alles aan doen om het voor de gasten zo normaal mogelijk te laten lijken. We willen de uitstraling van terrassen-plein houden. We hebben er zin in – we zijn al die maanden sti..

Deel dit artikel via: