Afbeelding
Pixabay.com

Raad van State haalt dwangsommen voor golfbaan Spijk van tafel

27 mei 2020 om 16:37 Rechtbank

DEN HAAG Aannemer Sent One en exploitant The Dutch van de nieuwe golfbaan aan de Haarweg bij Vuren zijn bevrijd van twee dwangsommen die waren opgelegd door de gemeente West-Betuwe.

De Raad van State vernietigde de twee dwangsommen woensdag, omdat ze juridisch niet kloppen. Het gaat om grond voor een wal die teveel plasticresten zou bevatten. De gemeente eiste dat die grond wordt verwijderd en dat er nieuwe goedgekeurde grond voor terug moet komen.

Maar volgens de Raad gaat de gemeente te ver. Het opleggen van een dwangsom is bedoeld om aan een overtreding een einde te maken. Hoe die overtreding wordt beëindigd, is een keuze voor de overtreder. Volgens de Raad liet de gemeente echter geen keuze door voor te schrijven dat de grond moest worden vervangen door nieuwe schonere grond. Dat is tegen de wet.

Sent One en The Dutch betoogden dat de met plastic vervuilde grond op het bouwterrein kan worden gereinigd. Schone grond aanvoeren is dan niet nodig en bovendien veel te duur. Zou de vervuilde grond op het bouwterrein worden gereinigd, dan kon de gemeente de dwangsommen omzetten in boetes die oplopen tot maximaal 200.000 euro. Want dan zou er immers geen schone grond worden aangevoerd, terwijl die wel was voorgeschreven.

Tussen Sent One en The Dutch aan de ene kant en de gemeente aan de andere kant was ook al discussie ontstaan over de mate van plasticvervuiling van de grond. Over die discussie geeft de Raad nu geen oordeel, omdat de dwangsommen al onderuit gaan vanwege de juridische fouten van de gemeente.

advertentie
advertentie