Martijn Bok (links), Paul Urbach en Joop van Leeuwen.
Martijn Bok (links), Paul Urbach en Joop van Leeuwen. Eline Lohman

‘Het was hier niet leefbaar’

29 mei 2020 om 12:26 Maatschappelijk

GORINCHEM Hoveniersbedrijf Van Rosmalen wil in deze moeilijke tijden graag anderen helpen en daarom pakten medewerkers donderdag een tuin aan van een alleenstaande moeder met drie kinderen aan de Gildenweg.

Al jaren heeft het gezin - dat volledig anoniem wil blijven - niet in de tuin gezeten. Dat kon letterlijk niet, doordat de tuin op z’n zachtst gezegd enorm verwilderd was. De moeder des huizes heeft het geld niet om er wat aan te doen. En daar kwam Samen Eén Gorinchem in beeld, een stichting die zich belangeloos inzet voor minima zoals dit Gorcumse gezin. Normaal gesproken door het uitgeven van gedoneerde spullen, maar dit keer werd er een net iets andere actie op poten gezet, vertelt Vicky Bergman, een van de initiatiefnemers van Samen Eén.

,,Wij zijn recent verhuisd naar een ander pand en Van Rosmalen had ons aangeboden om de tuin daar op te knappen. Dat werd uiteindelijk door iemand anders gedaan, maar het aanbod stond er nog. Toen hebben we het hoveniersbedrijf gevraagd of ze bij dit minima-gezin kunnen helpen in de tuin. De moeder is ziek - geen Corona overigens - en heeft drie kinderen en is alleenstaand, dus hulp was welkom. Zeker als je zag hoe de tuin er eerst uitzag... We vinden het geweldig dat Van Rosmalen dit belangeloos doet. Het geeft een positieve boost aan het gezin. Nu kunnen ze eindelijk weer in de tuin zitten.”

Terwijl Vicky praat, zijn Martijn Bok en Paul Urbach druk bezig in de tuin. Struiken zijn verwijderd, rommel wordt afgevoerd en de tuin is uitgevlakt. Als bonus maken de heren ook nog een looppaadje, zodat het gezin via de poort weer naar buiten kan. Al een hele aanhangwagen vol groenafval is gevuld, met een flinke kop erop.

Martijn: ,,Het was hier niet leefbaar. Wat wij vandaag doen, is een kleinigheidje. Als we door een half dagje te werken mensen kunnen helpen, dan is dat prachtig.”

Bedrijfsleider Joop van Leeuwen sluit zich daarbij aan. ,,Als we kunnen helpen, dan doen we dat. We zijn een Gorcums bedrijf en voelen ons betrokken bij de stad en haar inwoners. We zouden wel vaker in tuinen van minima willen helpen. In dit geval was het heel hard nodig. Het is voor ons een kleine moeite. Het helpt ook voor de buurt als een tuin overzichtelijk en schoon is.”

door Eline Lohman

De tuin was enorm verwilderd.
advertentie
advertentie