Het pand van de familie Kalker stond aan de Krijtstraat
Het pand van de familie Kalker stond aan de Krijtstraat Google Streetview

Weet Gorinchem van aankoop Joods erfgoed?

1 juni 2020 om 11:54 Historie

GORINCHEM – De VVD fractie wil van de gemeente weten of ze op de hoogte is van de onteigening van Joods vastgoed in de Tweede Wereldoorlog. Ze verwijst daarbij naar onderzoek van Pointer van KRO/NCRV.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in 225 Nederlandse gemeenten, waaronder Gorinchem, Joodse woningen, bedrijven en grond zijn onteigend. In sommige gevallen zijn deze doorverkocht en in enkele gevallen is dit vastgoed zelfs door gemeenten aangekocht. Uit de interactieve kaart is op te maken dat het minstens 6 panden in Gorinchem betreft. Een van die panden is Krijtstraat 10-12, daar woonde de familie Kalker. De stichting Struikelsteentjes Gorinchem heeft voor het pand al vijf stenen laten leggen. Het pand werd op 1 november 1943 voor 14.000 gulden aangekocht door de gemeente.

De VVD wil graag van de gemeente Gorinchem weten of ze op de hoogte is van de onteigening van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog en of panden eventueel zijn doorverkocht aan derden. Ook wil de VVD weten of Gorinchem na de oorlog openstaande belastingen of erfpachtcanons heeft opgelegd aan terugkerende eigenaren, hun erfgenamen of hun nabestaanden. En of er eventueel compensatieregelingen voor achterstallige belastingen, erfpachtcanons en/of doorverkoop zijn aangeboden.

advertentie
advertentie