De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra met de handschoen die een plekje krijgt in de vitrine van de oorlogsmuseum
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra met de handschoen die een plekje krijgt in de vitrine van de oorlogsmuseum Hannie Visser-Kieboom

Handschoen 'overleeft' crash

2 juni 2020 om 13:16 Historie

VUREN Met de grootst mogelijke voorzichtigheid pakt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra de lederen handschoen van een onbekende Amerikaanse soldaat uit het houten kistje. ‘Amazing’, zo is zijn reactie, alvorens hij de handschoen zorgvuldig bekijkt en in de vitrine legt naast een Browning M2 machinegeweer en enkele foto’s.

De ambassadeur is Tweede Pinksterdag te gast bij het WO II en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren voor de opening van het nieuwe museumseizoen. “Ik heb de ambassadeur vorig jaar bij de 4 mei viering in Opijnen ontmoet en met hem gesproken over ons museum. Toen we de handschoen kregen, heb ik hem gevraagd of hij het museum wilde heropenen en in de vitrine wilde leggen”, zo vertelt Peter den Tek, voorzitter van de museum stichting. Samen met burgemeester Servaas Stoop heet hij de ambassadeur welkom. Den Tek spreekt van een ‘glorieus day’ en vertelt over de omgekomen bemanning van de B-17 bommenwerper die 30 juli 1943 bij Opijnen werd neergeschoten. “They payed with their lives and we tell their stories to our children”. Na het doorknippen van het lintje voor de zware deur van het torenfort door de ambassadeur en burgemeester Stoop, knipt Pete Hoekstra nog een extra stukje van het rood-wit-blauwe lint en steekt het in zijn zak als aandenken aan deze dag.

Van wie van de omgekomen bemanningsleden van de B17 bommenwerper de handschoen was, kon niet meer achterhaald worden. De handschoen is meer dan zeventig jaar bewaard door de familie Van Bommel. “De handschoen werd gevonden bij het oogsten van het koren vlakbij de plek waar het vliegtuig was neergestort. Mijn moeder heeft hem altijd bewaard bij de spulletjes van mijn zusje Reijertje”, zo vertelt Sienus van Bommel (78 jaar). Zijn zusje overleed 6 februari 1945 in Tuil bij een ongeluk met munitie”. Toch was Van Bommel de handschoen langere tijd kwijt. “Maar tijdens de coronatijd besloot ik alle verhuisdozen nog eens goed door te zoeken en zo heb ik hem weer gevonden. Ook het speelgoed van mijn zusje hebben we aan het museum geschonken”. Ambassadeur Pete Hoekstra neemt samen met zijn vrouw Diane alle tijd om het museum te bekijken, zo staat hij langere tijd stil bij het ‘purple heart’, een bijzondere Amerikaanse onderscheiding die postuum werd uitgereikt aan sergeant Robert Martin.

Meer info via www.egvl.nl

advertentie
advertentie