Binnenstadmanager Nita van Wijngaarden: ,,Er zijn verschillende maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te kunnen houden.
Binnenstadmanager Nita van Wijngaarden: ,,Er zijn verschillende maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te kunnen houden." Gorinchem Citymarketing

'Fijn je weer te zien! Maar vermijd drukte''

2 juni 2020 om 16:07 Winkels Dossier coronavirus

GORINCHEM Vanaf 1 juni mogen de terrassen, musea en theaters weer (beperkt) open. Ook Gorinchem heeft zich voorbereid op de 1,5 metersamenleving. Er zijn extra maatregelen getroffen om het bezoek aan de vesting zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met de campagne ‘Fijn je weer te zien’ wordt de 1,5 metersamenleving zo duidelijk mogelijk gecommuniceerd.

Mooi Gorinchem, de gemeente en de horeca hebben samen een plan gemaakt om letterlijk meer ruimte te creëren in de openbare ruimte. Binnenstadmanager Nita van Wijngaarden: ,,Er zijn verschillende maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Voor de terrassen is extra ruimte gemaakt op de Groenmarkt, Grote Markt en in winkelstraten, zoals bijvoorbeeld de Kelenstraat. Iedere horecaondernemer heeft hiervoor een plan gemaakt dat is beoordeeld op veiligheid. En samen hebben de ondernemers de beschikbare ruimte verdeeld.

Alle winkeliers is gevraagd om hun uitstallingen binnen te houden of tegen de pui aan te zetten. En de gemeente heeft extra parkeerplekken gemaakt voor fietsen; op de Smakheul, bij de Nieuwe Doelen en naast de Grote Toren. Zo houden we de straten zo breed mogelijk en kan iedereen afstand houden.”

Ook van de bezoeker wordt wat gevraagd. Zo is er een looprichting aangebracht in de winkelstraten; borden en pijlen herinneren je eraan om rechts te lopen. En fietsen die toch nog in de winkelstraat staan, krijgen een label met het verzoek de fiets op een van de aangewezen plekken te parkeren. Op zaterdagen is het altijd drukker in de stad. Dan is ook de gratis fietsenstalling in de Kruisstraat open en wordt er aan crowdmanagement gedaan. Gastheren en -vrouwen van een securitybedrijf zijn aanwezig om mensen aan te spreken als het te druk wordt.

,,Het is fijn dat alles weer een beetje open mag, maar ook spannend”, volgens Van Wijngaarden. Ze heeft er vertrouwen in dat iedereen zich aan de regels houdt: ,,Doe je boodschappen alleen en liefst doordeweeks; dan kun je rustig en veilig winkelen. Vermijd drukte. En blijf vriendelijk tegen elkaar en heb geduld als je even moet wachten. Als iedereen zich rustig gedraagt en rechts aanhoudt, moet het lukken!”

advertentie
advertentie