schaakclub de giessen en linge: einde schaakseizoen 2019-2020

2 juni 2020 om 21:22 Overig Deel je nieuws

Traditiegetrouw wordt het seizoen afgesloten met een barbecue, waarbij de laatste jaren Gerard de Gans een voortreffelijke gastheer was. De prijzen worden uitgereikt en er volgt dan nog een snelschaakwedstrijd. Maar dat kon dit jaar dus vanwege de coronabeperkingen niet op de gebruikelijke manier plaat vinden. Gelukkig kon er met hulp van de moderne techniek wel een online snelschaaktoernooi worden georganiseerd. Een groepsapp was reuzehandig voor de onderlinge communicatie en om de uitslagen door te geven. De indelingen en later de uitslagen stonden onmiddellijk op de site, zodat iedereen alles ook nog kan terugzien. Er waren in totaal 16 deelnemers aan dit snelschaakgebeuren. Na twee rondes waren er nog 4 deelnemers met een 100% score: Jaco Vonk, Henk Boot, Jeroen Brandsma en Tony Else. Eddy Korevaar zat daar niet bij, want hij moest het hoofd buigen voor Jeroen Brandsma. In de 3e ronde won Jaco regelmatig van Tony. Jeroen speelde sterk tegen Henk en kwam duidelijk beter te staan, boekte materiaalwinst en scoorde een verdiend vol punt. Na deze ronde dus nog maar 2 koplopers over met 3 punten, gevolgd door een pelotonnetje van 6 spelers met 2 punten.

Nadat in de eerste drie rondes alle partijen in winst/verlies waren geëindigd, vielen er nu opeens 4 remises! Hieronder een remise tussen beide koplopers. Jeroen speelde opnieuw erg goed en kwam tegen Jaco zelfs een stuk voor, al had Jaco wel compensatie. De weg naar winst was echter niet zo eenvoudig, zodat Jeroen genoegen nam met remise door herhaling van zetten. Een verassende remise was er tussen Henk Boot en Robin Tenhunen. Hoewel Robin aan het eind van de opening wel een pion achter was gekomen, had ook hij compensatie, speelde heel actief en won de pion met voordeel terug. Dit voordeel was ruimschoots voldoende, zodat Henk in een volstrekt gelijkstaand toreneindspel remise aanbood. Een andere remise kwam op het bord tussen Tony Else en Henry Houweling. Ook Mark Couwenberg en Chris Tromp speelden in deze ronde remise, maar opvallend genoeg was hiermee de “remisekoek” op, want net als in de eerste drie rondes eindigden ook de laatste drie rondes alle duels in een beslissing!

In ronde 5 was het topduel de strijd tussen Eddy Korevaar en Jaco Vonk. Jaco nam risico, maar kon  niet doordrukken en moest terug in de verdediging. Eddy was goed bij de les en won verdiend. Jeroen Brandsma profiteerde optimaal, in een onderling duel wees hij Tony Else terug en nam hiermee de koppositie over. Henry Houweling sloot goed aan bij de top. In een spannend duel met Henk Boot stond hij eerst beter, maar later kwam Henk met grapjes met de lopers in het voordeel, maar had te veel tijd nodig om te winnen en verloor op tijd. In de 6e ronde volgde het topduel de strijd tussen Henry en Jeroen. In een gelijke stelling raakte Jeroen opeens een stuk kwijt. Henry profiteerde vakkundig. Eddy Korevaar vergat in deze ronde de koppositie te pakken, hij verloor van Taco van der Poll na een wilde partij. Jaco won regelmatig van André. Een wilde partij ontstond ook tussen Henk Boot en Tony Else. In een interessante partij kreeg Tony langzaam maar zeker het initiatief en kwam met pionnen in het centrum naar voren. Opeens zag Henk toch mogelijkheden om als een duveltje uit het bekende doosje een dodelijke tegenaanval te plaatsen en alsnog te winnen.

Bij het ingaan van de 7e en laatste ronde waren er dus drie koplopers: Henry Houweling, Jeroen Brandsma en Jaco Vonk met 4,5 uit 6, op de voet gevolgd door Eddy Korevaar en Taco van der Poll met 4 uit 6. In deze ronde speelde Eddy Korevaar tegen Henry Houweling. De man in vorm, Henry, deed wat van hem als medekoploper mocht worden verwacht, hij won. Jaco nam het op tegen Taco, die zijn uiterste best deed het hele bord in vuur en vlam te zetten. Jaco kon de partij pas naar zich toe trekken toen Taco teveel forceerde. Ook de andere koploper Jeroen Brandsma deed zijn plicht en won. Dus nog steeds dezelfde drie koplopers, maar wie zou de uiteindelijke winnaar worden? Dat hing af de resultaten van de andere wedstrijden, vooral de wedstrijd van Arjan Uittenbogaard en Henk Boot. Zij speelden een onderhoudende partij, waarin Arjan Henk in het nauw dreef. Toch leek Henk in het eindspel beslissend in het voordeel en het lukte hem Arjan uiteindelijk mat te zetten, maar…. dat was 1 seconde te laat en bleek zijn vlag gevallen dus had hij opnieuw in gewonnen stelling de strijd met de klok verloren. Dit resultaat betekende dat Jaco toch uiteindelijk de hoofdprijs greep. Als het resultaat was geweest dat Henk deze partij had gewonnen, was niet Jaco, maar Henry de eindoverwinnaar geworden. Kortom, een zeldzaam spannende ontknoping van deze snelschaakwedstrijd!  We hopen als schaakclub natuurlijk begin september weer min of meer normaal te spelen, maar we moeten nu eenmaal afwachten.

advertentie
advertentie