De minister kreeg in het Gorcums Museum een chocolade taart cadeau tijdens haar bezoek op 17 februari jl.
De minister kreeg in het Gorcums Museum een chocolade taart cadeau tijdens haar bezoek op 17 februari jl. Hannie Visser-Kieboom

Geen versnelde aanleg ontsluiting Groote Haar

3 juni 2020 om 09:08 Politiek

GORINCHEM - Het charmeoffensief van burgemeester Reinie Melissant en wethouder Joost van der Geest om te komen tot versnelling van de aansluiting Scheiwijk van bedrijventerrein Groote Haar op de A27 heeft niet geholpen. Minister Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat aanleg mogelijk zelfs vertraagd wordt.

Dat schrijft wethouder Joost van der Geest aan de gemeenteraad. Gorinchem drong bij de minister aan op snellere aansluiting van de Groote Haar op de snelweg om zo sneller bouwkavels uit te kunnen geven. Op 17 februari bracht minister Cora van Nieuwenhuizen een bezoek aan de stad en sprak ze met de gemeente en enkele vertegenwoordigers van het onderwijs en het bedrijfsleven. Bij het bezoek liet ze weten half maart een besluit te nemen over een versnelde aanleg. Door de aanleg van de ontsluiting uit het tracé voor verbreding A27 te halen kan deze twee jaar eerder aangelegd worden. De kavels op het bedrijventerrein van 26 ha. kunnen dan anderhalf jaar eerder worden uitgegeven. Gorinchem heeft thans geen gronden meer om uit te geven voor nieuwe bedrijven.

Door de PAS problematiek en de recente coronacrisis is de aanleg van de ontsluiting zelfs vertraagd, hoe groot die vertraging wordt moet voor de zomer duidelijk worden. Als Gorinchem kiest voor een andere voorbelastingtechniek voor Groote Haar dan kan het terrein wel negen maanden eerder worden opgeleverd. De gemeente verwacht echter dat de bouw van het eerste bedrijf niet eerder dan begin 2026 kan starten.

Om zeker te zijn dat Groote Haar in 2026 gereed is, kijkt de gemeente nog naar alternatieve ontsluitingsmogelijkheden van het terrein. De enige optie is daarvoor het onderliggend wegennet. Met de exploitanten van de windturbines op de Groote Haar worden inmiddels wel voorbereidingen getroffen voor de bouw van de turbines. De locatie moet daarvoor wel bereikbaar zijn voor groot transport. In het najaar wil de gemeente het onderzoek naar alternatieve ontsluitingen gereed hebben en wordt duidelijk of versnelling van uitgiften van de bedrijfskavels mogelijk is.

advertentie
advertentie