Op 14 juni 1995 opende staatssecretaris Aad Nuis met groot enthousiasme het nieuwe, voor de gelegenheid met een lint versierde, Gorcums Museum aan de Grote Markt.
Op 14 juni 1995 opende staatssecretaris Aad Nuis met groot enthousiasme het nieuwe, voor de gelegenheid met een lint versierde, Gorcums Museum aan de Grote Markt. Regionaal Archief Gorinchem
RUBRIEK GORCUMS MUSEUM

Zilveren jubileum voor het Gorcums Museum aan de Grote Markt

8 juni 2020 om 11:29 Historie

GORINCHEM Aanstaande zondag, 14 juni, is het alweer 25 jaar geleden dat het Gorcums Museum zijn intrek nam in het oude stadhuis aan de Grote Markt.

Het Gorcums Museum, dat al sinds 1912 bestaat was tot 1995 ondergebracht in het bekende 16de -eeuwse pand aan de Gasthuisstraat ‘Dit is in Bethlehem’. De kostbare verzameling van de Historische Vereniging ‘Oud-Gorcum’ was daar sindsdien te zien. Toen in 1982 het pand aan de gemeente werd overgedragen en de collectie in bruikleen gegeven, werd de afspraak gemaakt dat de gemeente als tegenprestatie “een passend museumgebouw” ter beschikking zou stellen. Daar werd met voortvarendheid aan gewerkt. Er werd een beheerscommisie ingesteld en de aan de Leidse Reinwardt Academie afgestudeerde Rotterdammer Rob Kreszner werd aangesteld als conservator.

Het pand aan de Gasthuisstraat werd gerenoveerd en zou tot 1995 dienen als onderkomen voor de collectie van “Oud-Gorcum”.

Toen in 1992 werd begonnen met de bouw van het nieuwe stadhuis lagen de plannen om in het oude stadhuis een museum met artoteek, de VVV en een café te vestigen al klaar. En op 14 juni 1995 opende staatssecretaris Aad Nuis met groot enthousiasme het nieuwe, voor de gelegenheid met een lint versierde, Gorcums Museum aan de Grote Markt. De Dordtenaar schreef erover: ‘Gorinchem heeft nu het museum dat het verdient’.

De opening van het nieuwe museum betekende een ander soort tentoonstellingen, niet meer de traditionele verzameltentoonstellingen maar kunst met een grote K. De historische collectie kreeg een ruime, overzichtelijke tentoonstelling in thema’s en de voormalige burgemeesterskamer werd auditorium waar ook kon worden getrouwd. Vele exposities wisselden elkaar in hoog tempo af en in 2013 kregen de Martelaren van Gorcum en vaste plek op de derde verdieping. Naast grote exposities die enkele maanden te zien zijn, blijken ook de mini-exposities van kunstenaars uit Gorcum en omstreken erg populair.

Tot op de dag van vandaag is het Gorcums Museum een begrip dat met een conservator en kleine staf, en vooral door de inzet van zo’n 50 vrijwilligers een bruisend cultureel middelpunt van de stad is. Of, zoals Gorcumer Peter Blanker het in 1995 tijdens de open dag zong: 

Mensenlief, het is toch niet te geloven  

Dat hier zo’n museum bestaat!

Gorcums historie van onder tot boven.

Voorwaar, wat een fraai resultaat,

Zo’n kunstinstituut van formaat!

advertentie
advertentie