Afbeelding
ANP Foto

UPDATE CORONAVIRUS: Tot nu toe 16.973 zorgmedewerkers besmet

9 juni 2020 om 14:19 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Op ‘normale’ dinsdagen vallen de coronacijfers altijd hoger uit, omdat dan pas veel gemelde patiënten en overledenen uit het weekend zijn meegeteld. Vandaag valt dat alleszins mee, opnieuw een gunstig teken.

Er zijn weliswaar meer overledenen gemeld, maar 15 (tegenover 3 gisteren) is nog altijd laag ten opzichte van de voorgaande weken. Ook kwamen er slechts 6 patiënten bij die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest); eentje meer dan gisteren.

Verder zijn er 164 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19; zelfs eentje minder dan 24 uur eerder. 

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. 

ZORGMEDEWERKERS Er zijn tot en met 9 juni, 10.00 uur, 16.973 zorgmedewerkers in de leeftijd van 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Het is niet bekend en niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen of daarbuiten. 

Er zijn 529 zorgmedewerkers gemeld als opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 3% van het totaal aantal positief op COVID-19 geteste zorgmedewerkers. Van 11 zorgmedewerkers is gerapporteerd dat zij zijn overleden. Zij hadden een leeftijd tussen de 45 en 69 jaar. Van zeven van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van twee overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend.

 De leeftijdsverdeling en man-vrouwverdeling van zorgmedewerkers is duidelijk anders dan die van overige COVID-19 patiënten. Zorgmedewerkers zijn gemiddeld jonger en vaker vrouw. Zie onderstaande figuur.

IEDEREEN MET KLACHTEN Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het nieuwe coronavirus. Tot die tijd was het testbeleid voornamelijk gericht op mensen met een verhoogd risico op een ernstig beloop van de ziekte of patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast werden zorgmedewerkers laagdrempelig getest bij (milde) klachten. Dit verklaart waarom zorgmedewerkers een groot deel van het totaal aantal gemelde COVID-19 patiënten vormen. Van alle 30.026 meldingen van bevestigde COVID-19 patiënten tot 9 juni, 10.00 uur tussen de 18 en 69 jaar is 56% (16.973) zorgmedewerker. Nu het testbeleid sinds 1 juni is aangepast en iedereen zich kan laten testen zal dit percentage ten opzichte van het totaal aantal geteste personen kleiner worden.

Van alle met COVID-19 gemelde en in het ziekenhuis opgenomen patiënten in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 69 jaar (6.064) is 9% een zorgmedewerker. Van alle 682 gemelde overleden COVID-19 patiënten in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar was 1.6% een zorgmedewerker.

Van alle Nederlanders tussen de 18 en 69 jaar werkt zo’n 11% als zorgmedewerker. (bron: CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  statline).

advertentie
advertentie