De Vries Robbé
De Vries Robbé n.t.v.

Jubilerende stichting heeft geschenk voor de stad in petto

15 juni 2020 om 12:00 Historie

GORINCHEM In maart van dit jaar bestond de Stichting Behoud Erfgoed De Vries Robbé 10 jaar. Zoals de naam al zegt, zet deze stichting zich in voor het behoud van de herinnering aan dit grote en voor Gorinchem belangrijke bedrijf, dat zo’n groot stempel op de stad en de omgeving heeft gedrukt. Dit niet alleen in sociaaleconomische en industriële zin, maar ook cultureel. Zo heeft De Vries Robbé indertijd bijgedragen aan het tot stand komen van theater De Nieuwe Doelen.

De stichting heeft in de afgelopen jaren aandacht gevraagd voor tal van zaken die in Gorcum spelen, zoals het behoud van de gebouwen van De Vries Robbé op het bedrijfsterrein Linge II Zuid en aan de Arkelsedijk en het herplaatsen van het beeld Groei en Stuwkracht van John Grossmann. De Rotonde en het Schaftlokaal zijn als Rijksmonument hersteld en weer in gebruik genomen. Ook werd er in 2013 in de Grote Kerk een zeer geslaagde expositie georganiseerd met tal van voorwerpen van het bedrijf.

De Stichting zal op korte termijn plannen presenteren, die een nieuw elan kunnen verlenen aan de historisch waardevolle invulling van Linge II Zuid en tegelijk een dynamische impuls kunnen betekenen voor het culturele veld in Gorinchem. De Stichting beschouwt deze plannen als een 10-jarig jubileumgeschenk van de Stichting aan de stad. Zo kan dit industrieel erfgoed weer schitteren als Parel aan de Linge.

advertentie
advertentie