Nathaniah en Josiah Vroege haalde beide in één dag maar liefst drie zwemdiploma's in zwembad Bijtelskil in Sleeuwijk.
Nathaniah en Josiah Vroege haalde beide in één dag maar liefst drie zwemdiploma's in zwembad Bijtelskil in Sleeuwijk. Prive

Drie zwemdiploma's in één dag

16 juni 2020 om 18:25 Maatschappelijk

SLEEUWIJK Gert-Jan Vroege en zijn Amerikaanse vrouw Stephanie wonen sinds 2012 samen met hun drie kinderen in Jinja, Oeganda. Ze zijn nu op verlof. Voor familiebezoek, maar voor de twee oudste jongens uit het gezin staat ook nog een andere spannende gebeurtenis op de planning: afzwemmen. En niet voor één diploma, maar voor A, B èn C. 

door Mirjam de Swart

Sinds 2015 werkt het echtpaar samen met een team van Shephards Heart International Ministry (SHIM) op de eilanden van het Victoriameer in Oeganda. Het stel houdt zich bezig met het trainen van voorgangers en oudsten uit de lokale kerken. Het vergroten van de bijbelkennis is het voornaamste doel. Sinds 2018 begeleidt het echtpaar ook bijbelstudiegroepen op het vasteland van Oeganda.

,,Ons leven in Oeganda is intens”, vertelt Gert-Jan Vroege. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar het verlof. ,,De afgelopen vijf jaar hebben we geen verlof gehad als gezin samen. Nu hebben we negen maanden lang echt tijd voor elkaar en onze families in Nederland en Amerika.” Het verlof staat dan ook voor een groot deel in het teken van familiebezoek, maar voor de twee oudste kinderen van de familie Vroege, Nathaniah van 11 en Josiah van 10, stond er tijdens het verlof nog een andere belangrijke gebeurtenis op de planning.

De jongens hebben het afgelopen jaar zwemles gekregen van een Nederlandse zwemjuf, vertelt Gert-Jan Vroege. Wekelijks vertrokken de jongens naar een zwembad in één van de hotels in de stad om onder andere schoolslag, borstcrawl en duiken te leren. ,,Ik had ze zelf al het een en ander geleerd, maar het leek me verstandig om een zwemjuf in te schakelen voor de puntjes op de i”, vertelt Gert-Jan Vroege.

,,Het zijn echte waterratten”, lacht Gert-Jan Vroege. Ondertussen laten de twee jongens vol trots hun diploma’s zien. Allebei haalden ze donderdag 11 juni maar liefst drie zwemdiploma’s: A, B en C. Ondertussen is Gert-Jan ook begonnen de zevenjarige Sarah te leren zwemmen. ,,Ze kan de schoolslag al”, vertelt Gert-Jan vol trots.

MEER LEZEN over het bijzonder werk van de familie Vroege in Oeganda en over hun verlof in Nederland én Amerika? Lees dan als premium abonnee het artikel Bijzonder dat God deze tijd aan ons gaf. Nog geen premium abonnee? Lid worden gaat eenvoudig en kan vanaf 3,95 per maand. 

advertentie
advertentie