Afbeelding
pixabay.com

Verantwoord perspectief

21 juni 2020 om 07:32 Politiek

GORINCHEM De Perspectiefnota 2021-2024 is tot stand gekomen in een bijzondere tijd die gekenmerkt wordt door onzekerheden. Ondanks de coronacrisis is het belangrijk om een meerjarenperspectief te presenteren dat inzicht biedt in de mogelijkheden en onmogelijkheden voor besluitvorming later dit jaar. Deze nota bevat vooral technische en autonome bijstellingen van de begroting. Daarnaast wordt er op hoofdlijnen een bestemming gegeven aan de Eneco-middelen die eerder dit jaar zijn ontvangen en wordt een koers uitgezet om de gemeentelijke schulden terug te dringen. In het najaar wordt met de gemeenteraad verder gesproken over de effecten van de coronacrisis op de gemeentelijke begroting.

Het college realiseert zich dat de effecten van deze coronacrisis nog gedurende langere tijd merkbaar zullen zijn. Dick van Zanten, wethouder Financiën: ,,Belangrijk is om verantwoorde beslissingen te nemen in de ambities die we onszelf gesteld hebben. Door de financiële onzekerheden is dit nu nog niet volledig inzichtelijk. Daarom hebben we het proces om te komen tot een perspectiefnota afgestemd met de gemeenteraad en presenteren we nu een perspectiefnota waarin we ons beperken tot de basis. Het Rijk heeft toegezegd dat de begroting 2021 niet gekort wordt, maar voor de jaren erna is nog geen duidelijkheid. De gevolgen van de crisis voor het gemeentefonds bepalen in grote mate of er ruimte is voor nieuwe ambities. In het najaar is er naar alle waarschijnlijk meer duidelijk en wordt met de gemeenteraad verder gesproken over de effecten van de coronacrisis op de gemeentelijke begroting en de investeringen voor de toekomst.”

BESTEDING ENECO-GELDEN In de perspectiefnota doet het college het voorstel om de eerder dit jaar ontvangen Eneco-gelden voor ongeveer de helft te bestemmen voor de thema’s mobiliteit, duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling. Dick van Zanten: ,,De gemeente wil de komende jaren extra in deze thema’s investeren, omdat ze belangrijk zijn voor een goed woon- en leefklimaat”.

Het college wil de andere helft inzetten voor de afbouw van de schulden. Dick van Zanten: ,,De gemeentelijke schulden lopen de komende jaren nog op door de verschillende investeringen die gepland staan, maar door nu een substantieel deel van de Eneco-gelden in te zetten voor schuldafbouw, wordt voorkomen dat de rentekosten verder stijgen. Er wordt ook een voorstel gedaan om op langere termijn schulden verder af te bouwen, waarbij nog wel voldoende ruimte blijft voor toekomstige investeringen.”

Op donderdag 9 juli staat de Perspectiefnota 2021-2024 op de agenda van de gemeenteraad. De vergadering start om 15.00 uur en is via streaming te volgen.

advertentie
advertentie