Koert Salomons (links) kijkt toe terwijl zijn collega's onderzoek doen bij de oude kloostermuur.
Koert Salomons (links) kijkt toe terwijl zijn collega's onderzoek doen bij de oude kloostermuur. Mirjam de Swart
VIDEO

Archeologen vinden klooster bij Bagijnenwal

22 juni 2020 om 08:32 Historie

GORINCHEM De onderzoekers van Hollandia Archeologen vonden geen restanten van het vroegere pesthuis tijdens de opgraving bij de Bagijnenwal. ,,Dat pesthuis ligt waarschijnlijk waar nu appartementencomplex De Lindeborg staat”, legt Koert Salomons van Hollandia Archeologen uit. Toch voldoet de opgraving volgens Salomons zeker wel aan de verwachtingen. ,,Wat we hier gevonden hebben, is echt wel bijzonder.”

(Tekst gaat verder onder de video


Tijdens het proefsleuvenonderzoek dat vorig jaar plaatsvond werd al een deel van de middeleeuwse vestingmuur onderzocht. Door een aanpassing in het palenplan van de nieuwbouw kan deze muur verder gespaard blijven. De restanten van het oude klooster die nu gevonden zijn, vormen geen gevaar voor de bouwplannen, legt Salomons uit. ,,Hier moeten uiteindelijk de tuinen komen van de woningen. Er hoeft dus niet gebouwd te worden. Er kan straks gewoon een laag grond over en klaar. Weinig mensen zullen er straks bij stilstaan dat hun tuin bovenop een oude kloostermuur is geplaatst.”

Dinsdag 2 juni startte Hollandia Archeologen met de opgraving op het plangebied Bagijnenwal.  Het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van projectontwikkelaar Van Wijnen en gaat vooraf aan de bouw van 26 woningen in de ‘Helden van Gorkum’. Het onderzoek is inmiddels zo goed als afgerond. Naar verwachting wordt het gebied deze week weer dichtgegooid en is er niks meer zichtbaar van de middeleeuwse bouwwerken die er aangetroffen zijn.

MEER LEZEN: Lees ook: 'Uiteindelijk zijn wij de grootste vernietigers' waarin archeoloog Koert Salomons vertelt waarom het zo belangrijk is dat dit soort vondsten goed gedocumenteerd worden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie