Het Hendrick Hamelhuis op de Kortedijk krijgt in 2021 minder subsidie
Het Hendrick Hamelhuis op de Kortedijk krijgt in 2021 minder subsidie Archief BDU Media

Gemeente kort op subsidie voor Hamelhuis

29 juni 2020 om 15:46 Historie

GORINCHEM – De gemeente Gorinchem is in 2021 minder gul met subsidie voor het Hendrik Hamelhuis. In plaats van 45.000 euro subsidie zoals in 2020 krijgt het museum volgend jaar 10.000 euro minder.

In 2019 stapten 1544 betalende bezoekers over de drempel van het Hamelhuis aan de Kortedijk, in 2018 waren dat 1100 bezoekers. Naast de betalende bezoekers trok het museum ook niet betalende bezoekers, zoals schoolklassen en groepen studenten waarvoor het museum educatiepakketten samenstelde. Het museum vroeg in 2018 voor het eerst subsidie aan bij de gemeente Gorinchem. De gemeente besloot daarop voor 2019 en 2020 jaarlijks 45.000 euro bij te dragen aan het museum, het bedrag gaat vrijwel volledig op aan de huisvestingslasten. Alle medewerkers werken als vrijwilliger, zo ook de directeur Georges Fergadis. 

Onlangs heeft een evaluatie plaatsgevonden met het museum en aan de hand daarvan heeft de gemeente besloten om in 2021 in totaal 10.000 euro te korten op de subsidie, ze wil daarmee het museum uitdagen om meer draagvlak aan te tonen en het geld zelf op te halen bij partners of donateurs. “We zijn heel blij met de subsidie van 35.000 euro. Voor het resterende bedrag gaan we aan fondsenwerving doen”, zo vertelt directeur Fergadis. Verder droomt hij van een plekje in de canon voor Hendrick Hamel om zo meer naamsbekendheid op te bouwen. Meer bekendheid kreeg het Hamelhuis al eerder doordat de KLM het in Delfts blauw liet namaken als huisje nummer 96. Het museum ijvert tevens voor de toelating tot het museumregister. Vanaf 2021 kan ze dan mogelijk deelnemen aan de Museumjaarkaart.

In een vooraankondiging van het besluit om de subsidie te korten schrijft de gemeente dat het bestuur wel de nodige energie en inspanningen levert. Toch stelt ze aan de subsidie een aantal striktere voorwaarden. Zo moet de samenwerking met het Gorcums Museum beter worden aangetoond. Ook wil de gemeente dat het Hamelmuseum laat zien hoe ze samenwerkt met regionale en lokale culturele (erfgoed) partners. Verder wil ze weten hoe de bezoekersaantallen zich ontwikkelen en welke betekenis het Hendrick Hamelmuseum heeft voor de internationale betrekkingen tussen Gorinchem en Zuid-Korea. 

Meer samenwerking tussen het Hamelmuseum en het Gorcums Museum is eind 2019 ook al vastgelegd in de Cultuurvisie als één van de voorwaarden voor voortzetting van subsidie na 2020. Hamelmuseum directeur Georges Fergadis pleitte tijdens de informatie en ontmoetingssessie over de Cultuurvisie al voor meer samenwerking tussen de diverse erfgoedorganisaties in Gorinchem om zo het grote Gorcums erfgoedverhaal te kunnen vertellen. Erfgoed is ook één van de drie pijlers van het nieuwe cultuurbeleid van Gorinchem.

Vanwege de corona crisis was het Hendrik Hamelhuis tijdelijk gesloten, tot de sluiting half maart bezochten in 2020 al 500 mensen het museum. “We hadden voor 2020 zo’n 4000 bezoekers begroot, maar hebben nu bijvoorbeeld al bezoeken van 240 leerlingen moeten annuleren. Vooral in het voorjaar en de zomer bezoeken toeristen het museum”. Sinds 14 juni is het weer geopend van woensdag- tot en met zaterdagmiddag en tijdens de culturele zondagen. Volwassenen betalen 5,50 euro aan entree. 

Corona gooide ook roet in het eten voor het Koreaans Foodfestival dat in juni zou worden gehouden. Het Foodfestival was opgenomen in het nieuwe beleid internationale betrekkingen van de gemeente Gorinchem. Het Koreaanse Foodfestival borduurde voort op de stedenband met Gangjin, deze is georiënteerd op de historie van Hendrick Hamel. De Zuid-Koreaanse gemeente had Gorinchem gevraagd mee te werken aan de invulling van die kunsthallen in het attractiepark Hamel Village. 

https://hendrickhamelmuseum.nl/

Hendrick Hamel reisde in de 17e eeuw met de VOC naar Korea
advertentie
advertentie