De Cyberwacht
Kimberley Zeltenrijch
070-5130507 
Cyberwacht@nederlandscybercollectief.nl
www.decyberwacht.nl/
De Cyberwacht Kimberley Zeltenrijch 070-5130507 Cyberwacht@nederlandscybercollectief.nl www.decyberwacht.nl/ CYBERWACHT
De Specialist

Phishing: herken jij het?

1 juli 2020 om 12:29 Zakelijk

GORINCHEM Phishing, nep e-mails waarin gevraagd wordt naar bijvoorbeeld accountgegevens, is inmiddels een bekend fenomeen. We herkennen die mailtjes inmiddels wel. Toch? We spreken met Kimberley Zeltenrijch van de Cyberwacht, de telefonische hulplijn voor mensen die zijn gehackt.

De schade die slachtoffers opliepen door phishing steeg tussen 2017 en 2019 van 141.047 euro naar 853.167 euro. In de afgelopen coronacrisis kreeg de Belastingdienst niet 2.000 meldingen per week (zoals normaal), maar eind april liefst 12.000 per week van nepmailtjes.

Wat is phishing ook alweer?

,,Het versturen van nep e-mails, vaak uit naam van grote bedrijven, zoals de Belastingdienst, PostNL of banken. Dit soort nepmailtjes wordt vaker herkend, maar criminelen steken er steeds meer moeite in om het mailtje zo écht mogelijk te laten lijken. Zo word je tegenwoordig aangesproken met voor- en achternaam.”

Wat wordt er gevraagd in phishingmails?

,,Vaak inloggegevens. Je klikt bijvoorbeeld op de link, komt in de betaalomgeving van jouw bank en je logt in met jouw gegevens. Je logt dan in op een valse website en geeft criminelen jouw inloggegevens, gegevens die je misschien op meerdere sites gebruikt. Soms vragen ze je om geld over te maken of ze sturen afpersingsmails zoals ‘We hebben beelden van je terwijl je pornografisch materiaal bekijkt en als je niet betaalt, verspreiden we deze beelden’. Dat is flauwekul, maar wel beangstigend.”

Hoe herken je het?

,,Controleer het afzendadres, controleer de linkjes in de mail en kijk naar taal en opmaak. Taalfouten zeggen vaak voldoende. En bijna altijd wordt een mate van urgentie aan de mail toegevoegd. Maar als er echt iets urgents is zal een bedrijf op een andere manier communiceren.”

Wat moet je doen als je er intrapt?

,,Als je alleen op een link geklikt hebt, kan dat vaak geen kwaad. Dan hoef je alleen een virusscan over je apparaat halen. Maar als je jouw gegevens hebt ingevuld moet je meteen die gegevens aanpassen en ook kijken of de gegevens van andere accounts aangepast moeten worden. Heb je zogenaamd ingelogd bij je bank? Breng dan direct de fraudeafdeling op de hoogte, wellicht kunnen zij de transactie stoppen terwijl deze wordt verwerkt.”

Ben jij slachtoffer geworden? Breng het bedrijf op de hoogte waarvan de naam werd gebruikt in de phishingmail. En natuurlijk staat de Cyberwacht paraat om de malware-infectie die zijn intrek heeft genomen op je apparaat te verwijderen. Bel de Cyberwacht voor hulp via (070)5130507 (sla dit nummer op in je telefoon) en doe aangifte bij de politie.

Kijk op www.decyberwacht.nl/hulplijn voor meer informatie.

advertentie
advertentie