Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Mobilisatie-Oorlogskruis voor Gorcumer Adri Voshol

7 juli 2020 om 08:14 Maatschappelijk

GORINCHEM Adri Voshol uit Gorinchem ontving maandag 6 juli het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn vader Hubrecht Marinus Voshol (Huib), uit handen van burgemeester Reinie Melissant-Briene. 

De vader van Adri Voshol, Huib Voshol, ontvangt deze onderscheiding voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. Het ministerie van Defensie heeft de Huib Voshol onderscheiden omdat hij voldoet aan de in het Koninklijk besluit van 1 oktober 1992 gestelde voorwaarden voor het toekennen van het Mobilisatie-Oorlogskruis. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is postuum uitgereikt, omdat de Huib Voshol al jaren geleden is overleden. De zoon van de onderscheiden veteraan ziet het oorlogskruis als een vorm van erkenning voor zijn vader.

Huib Voshol zat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in militaire dienst en werd krijgsgevangen genomen. Na zijn krijgsgevangenschap werkte hij de rest van de oorlog bij een Nederlands schippersgezin op een schip dat door de Duisters was gevorderd. Op dat schip maakte hij verschillende luchtaanvallen en beschietingen mee.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is al in 1948 ingesteld, door Koningin Wilhelmina, en hernieuwd vastgesteld in 1992. Veel gemobiliseerde militairen komen in aanmerking voor dit oorlogskruis. Dit kruis kan onder bepaalde voorwaarden nog steeds worden toegekend. Ook postuum, dus nadat iemand is overleden, zoals in het geval van Huib Voshol.

Afbeelding
advertentie
advertentie