Afbeelding
Waterschap Rivierenland
Ingezonden

'Er voltrekt zich een milieuramp'

8 juli 2020 om 11:30 Opinie

Aan het college van burgemeester en wethouders,

Al enige tijd maak ik me grote zorgen over de milieuramp die zich voltrekt aan de grens van de gemeente Gorinchem. Golfclub The Dutch laat een nieuw golfterrein aanleggen nabij de A15. Echter, dit ligt al geruime tijd stil omdat er door het gebruik van staalslakken een enorme vervuiling is ontstaan in het gebied en de sloten er omheen. Derhalve heb ik met verschillende instanties en deskundige gesproken die mij de volgende info hebben verstrekt: volgens het waterschap wordt er benedenstrooms van het Natura 2000 gebied gefaseerd geloosd op de Linge.(Bij het viaduct van de a15) Dit om het natuurgebied te ontlasten.

Ik heb aan het waterschap gevraagd hoe het zit met de kwaliteit van het zwemwater. Het antwoord was: Het is geen zwemwater, maar het valt nog binnen de “norm”.

We hebben het hier over zware metalen die dus langs Gorinchem stromen. En dus ook in het rivier/havenslib terecht komen. De vraag aan college en raad is: wat de effecten zijn op lange termijn op mens en milieu? Kunnen we nog veilig zwemmen in de Linge en het kanaal van Steenenhoek? Is het nog terecht dat er een blauwe vlag wappert op de Lingesluis?

En er is mij ter oren gekomen dat de staalslakken inmiddels het grondwaterpeil hebben bereikt. Wat voor gevolgen heeft het voor ons drinkwater?

Dus het lijkt er inmiddels op dat dit niet alleen een probleem van de gemeente West Betuwe, maar van alle omliggende gemeenten is geworden. Wat heeft het college en de raad tot nu toe met deze signalen gedaan? En als er nog niets mee gedaan is wat gaat het college en de raad hier dan mee doen?

Mathieu van Pelt, Gorinchem

advertentie
advertentie