Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Samenwerkingsovereenkomst voor waterstoftankstation

9 juli 2020 om 08:14 Natuur en milieu

GORINCHEM De gemeenten Gorinchem en Molenlanden, de omgevingsdienst Zud-Holland-Zuid en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven tekenden op 9 juli een samenwerkingsovereenkomst voor de komst van een waterstoftankstation. 

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst door wethouder Eelke Kraaijeveld namens gemeente Gorinchem en wethouder Teunis Jacob Slob van gemeente Molenlanden is de komst van het waterstoftankstation weer een stapje dichterbij gekomen. 

In de regio zijn alle tankstations benaderd. Gekeken is of het tankstation voor zowel vrachtwagens als personenauto’s toegankelijk is. Daarnaast was de ligging een belangrijk beoordelingscriterium. Het BP tankstation Avelingen in Gorinchem voldoet aan de gestelde criteria. De Haan Minerale Oliën b.v., een belangrijke speler ook in de regio, gaat investeren om een waterstofvulpunt op deze locatie te realiseren.

Exploitant Arjan de Keizer is verguld met de mogelijkheid: ,,Ik ben heel blij dat we in samenwerking met alle partijen er nu echt voor gaan om het tanken van waterstof in de regio mogelijk te maken. Het tankstation aan de Avelingen is gunstig gelegen en biedt voldoende kansen voor een waterstofvulpunt.” Het tankstation moet toegankelijk zijn voor zowel vrachtwagens als personenauto’s. De ligging is een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van het project. Het waterstoftankstation is onderdeel van de RES Alblasserwaard. In die RES wordt tevens verkennend onderzoek gedaan naar het windpark Avelingen met een mogelijkheid om waterstof te produceren via een zogenaamde waterstofmolen.

De gemeenteraad nam in november unaniem een motie aan voor de bouw van een groen waterstoftankstation in Gorinchem. Naast overheden zijn ook bedrijven betrokken bij de werkgroep, zoals een lokaal vervoersbedrijf. De werkgroep bereid nu met de samenwerkende partijen een subsidie aanvraag voor uit de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en innovaties in Transport. Deze wordt in het najaar ingediend. Bij toewijzing wordt een groot deel van de investeringskosten voor de bouw van het waterstoftankstation gedekt door de subsidie. 

Ook gemeente Molenlanden en gemeente Gorinchem zijn zeer content met de stappen die gezet zijn. Eelke Kraaijeveld, wethouder duurzaamheid: ,,Waterstof is een belangrijke energiedrager richting de toekomst. Het kan ons helpen in de totale energiemix om te komen tot het verduurzamen van de regio ook op het gebied van vervoer. Ik ben heel enthousiast dat we samen met het bedrijfsleven ervoor gaan en daardoor dus tot mooie resultaten komen.”

De samenwerkende partijen bereiden momenteel een subsidieaanvraag voor. Deze aanvraag wordt najaar 2020 ingediend. Met een eventuele toewijzing van deze aanvraag kan een fors deel van de investeringskosten voor realisatie van het waterstofvulpunt gedekt worden. De overige benodigde investeringen wordt door de eigenaar van het tankstation gefinancierd.

Samen met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid wordt door de samenwerkende partijen bekeken hoe het vergunningentraject zo snel mogelijk geregeld kan worden. Als alles volgens planning verloopt en de benodigde vergunningen en subsidies toegekend zijn, kunnen de eerste auto’s en vrachtwagens medio 2022 in Gorinchem waterstof tanken.

Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard werken de gemeenten Molenlanden en Gorinchem samen. Inmiddels hebben beide gemeenten de bouw van een waterstofvulpunt als onderdeel van het thema duurzame mobiliteit verwerkt in de concept Regionale Energiestrategie Alblasserwaard die onlangs is vastgesteld in de gemeenteraden van Gorinchem en Molenlanden. Daarnaast wordt verkennend onderzoek uitgevoerd om waterstof te produceren via een zogenaamde waterstofmolen.

advertentie
advertentie