Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor
Het COA ving al eerder asielzoekers op in het voormallige belastingkantoor Stad Gorinchem

Raad niet blij met aankoop door het COA

10 juli 2020 om 15:21 Politiek

GORINCHEM – Meerdere raadsleden spraken donderdagavond uit te zijn overvallen door de aankoop van het voormalig belastingkantoor door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Raadslid Pierre Schefferllie sprak van een arrogante houding van het COA.

In april werd bekend dat het COA het al langer leegstaande kantoor aan de Vroedschapstraat had aangekocht. Wethouder Ro van Doesburg liet de raad toen al weten dat er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt met het COA om opnieuw asielzoekers op te vangen. Van 2015-2017 werden in het kantoor al tijdelijk asielzoekers opgevangen. In de raadsvergadering kwam Schefferlie terug op de aankoop van het pand door het COA. “Het is tijd voor een goed gesprek met het COA, het lijkt allemaal voorgekookt. Maar door de arrogante houding van het COA heerst bij ons onvrede, we zijn dan ook niet erg meewerkend gezind aan opvang van asielzoekers”. Later gaf hij aan dat ‘mensen worden gepiepeld’. D66 raadslid Irene de Zwaan noemde de houding van het COA niet respectvol. “Maar niet meewerken aan opvang gaat ons nu te ver”, zo liet ze weten. PvdA raadslid Jack Oostrum noemde de aankoop van het kantoor een ‘donderslag bij heldere hemel’. Hij vroeg zich af op de stad wel opnieuw asielzoekers wil opvangen.

Wethouder Ro van Doesburg benadrukte nogmaals dat ook de gemeente werd verrast door het COA door de aankoop van het pand. “We gaan een zorgvuldig proces volgen, te beginnen met een informatieavond op 3 september voor onze inwoners. Daar zal ook het COA informatie geven over haar plannen met het kantoor”. Eerder lieten omwonenden al weten niet blij te zijn hernieuwde opvang, mede omdat de gemeente bij de eerdere opvang zou hebben toegezegd dat de opvang eenmalig zou zijn. Raadslid Everdien Hamann stelde eerder al vragen over de aankoop en de toezegging dat het eenmalig zijn. 

advertentie
advertentie