Muziek van Joseph Haydn in Sleeuwijks kerkje

13 maart 2018 om 11:37 lokaal

SLEEUWIJK Dirigente Anneke Huitink voert met koor Collegium Altena diep ontroerende muziek uit van Joseph Haydn. Haydn schreef de compositie over de zeven kruiswoorden van Christus oorspronkelijk als een werk voor groot orkest. Toen hij later merkte dat er woorden bij zijn werk werden gemaakt, deed hij dat zelf ook maar. Dat was de basis voor dit werk.
Collegium Altena voert het uit in een bezetting voor strijkkwartet, vocaal solistenkwartet en klein koor. Anneke Huitink was twee jaar geleden te zien in een documentaire van de AVRO over de Mattheus Passion en haar uitvoerders. Zij studeerde blokfluit en koordirectie aan de conservatoria van Enschede en Rotterdam. Zij werkt met de Lichtenberg zangmethode. Hierbij wordt gezocht naar zo natuurlijk mogelijke, ontspannen manier van zingen waardoor de klank veel voller en rijker wordt. Anneke Huitink: ,,Ik krijg regelmatig kippenvel van het resultaat bij dit koor. Het zingt soepel en intelligent, en de Lichtenbergmethode maakt de koorklank rijk. Daarbij was Haydn een blij en diep religieus mens waardoor zelfs de droevige muziek altijd een ondertoon heeft van dankbaarheid."
De uitvoering in Sleeuwijk wordt ondersteund de evangelielezingen en door een projectie van beelden van schilderijen uit het Dordts museum die qua sfeer naadloos aansluiten bij de zeven woorden van Christus aan het kruis.
Zaterdag 17 maart, 20.00 uur, Sleeuwijks Kerkje. Collegium Altena, vocale solisten en het Archipel strijkkwartet. Kaarten: €17.50. Reserveren: www.collegiumaltena.nl of 0183-636835.

advertentie
advertentie