Afbeelding
Mark Groeneboer
rubriek Gorcums Museum

Renier Keijer combineert oude meesters met abstractie

29 juli 2020 om 14:34 Kunst

GORINCHEM In deze aflevering van de rubriek ontmoeten we Renier Keijer, een creatieve duizendpoot. Ik praat met hem in het voormalig “Kantoor Gemeente Waterleiding en Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf’ aan de Korenbeurs, waar hij al een paar jaar zijn atelier heeft. Renier is zoals hij zelf zegt “niet echt een kunstenaar maar een enthousiasteling, een creatief ondernemer”.

door Fred Mertens

Renier maakt graag kunst waar mensen blij van worden. Daarbij maakt hij gebruik van bijzondere effecten. Hij maakt verschillende kunstwerken maar heel apart zijn de werken waarbij hij op een doek een kopie van een oude meester combineert met moderne kunst. Voor een deel is zo’n werk digitaal; daarop en daarnaast stapelt hij digitaal of met verf een contrasterende abstractie. Het resultaat is een unieke combinatie van oude en moderne kunst. Renier is hiermee ongeveer 10 jaar geleden begonnen en door de positieve reacties die hij kreeg tijdens zijn exposities besloot hij op deze weg door te gegaan. “Ik werk vaak samen met andere kunstenaars. Ik ga verder waar de ander is gestopt. Een kopie van een voltooid kunstwerk gebruik ik dan als basis voor een ander schilderij.”

De term ‘enthousiast’ is door Renier vertaald in ‘Arthousiast’, een initiatief waarbij de klant een grote inbreng heeft wat kleur, onderwerp en grootte betreft. “Ik adviseer graag op locatie. Dat kan bij iemand thuis, in zijn bedrijf of op een boot. Ik vertaal de inbreng van een klant in het werk dat hij voor ogen heeft. Uitgangspunt is: wat wil de klant? Onlangs ben ik gaan kijken naar de oude meesters die in het Gorcums Museum hangen. Die heb ik gedigitaliseerd en gecombineerd met nieuwe elementen. Het resultaat hangt nu in een Gorcums huis. Het voelt soms als het werk van een architect. Je bouwt als het ware een kunstwerk op de ideeën van de klant.”

Een ander soort kunstwerken van Arthousiast zijn de 3D optische illusies. Als je langs die werken loopt lijken ze te veranderen. Een heel aparte ervaring die de toeschouwer nieuwsgierig maakt naar de opbouw van het driedimensionale werk. Een bedrijf heeft er een paar besteld als cadeau voor relaties. Van aangespoeld hout dat hij in de uiterwaarden van de Merwede vond, maakte Renier een paard dat nu dartelt in de wei bij een bedrijf. Op de website www.arthousiast.nl vind je een overzicht van zijn werk.

advertentie
advertentie