GeoFort: dé showcase voor de toekomst van onze planeet
GeoFort: dé showcase voor de toekomst van onze planeet GeoFort

GeoFort ontvangt 400.000 euro compensatie van omzetverlies vanwege COVID-19

31 juli 2020 om 07:25 Overig

HERWIJNEN Het interactieve museum GeoFort ontvangt 400.000 euro vanuit de overheid ter compensatie van omzetverlies vanwege COVID-19. Museum GeoFort, met jaarlijks 100.000 bezoekers, kan de subsidie zeer goed gebruiken. Als gevolg van COVID-19 hebben ze te maken gehad met maar liefst 800.000 euro omzetverlies. 

In normale omstandigheden houdt GeoFort grotendeels haar eigen broek op door inkomsten te genereren uitmuseumbezoek, onderwijsprogramma’s, bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en catering. GeoFort is doorgaans een perfect voorbeeld van cultureel ondernemerschap. Doordat de inkomsten in deze tijd vanuit de zakelijke hoek bijna in zijn geheel wegvallen leidt dit tot een kwetsbare en zeer onwenselijke situatie. 

MUSEUMBEZOEK Gelukkig is het museum weer geopend vanaf 1 juni 2020. Directeur Willemijn Simon van Leeuwen: ,,We zijn heel voorzichtig begonnen door één gezin per 10 minuten toe te laten. Dan kom je opmaximaal 128 personen per dag. Dat is echt heel weinig. Die bezoekers vallen namelijk niet op, omdat ons forteiland welgeteld 6 voetbalvelden groot is. We hebben daarom nieuwe exhibits ontwikkeld die ‘Corona-proof’ zijn; we hebben o.a. gezorgd voor éénrichtingslooproutes, spatbordenen heel veel handenwas-plekken. Inmiddels zijn we voorbereid op meerdere gezinnen per tijdslot.

Bezoekers zijn blij dat de museumactiviteiten grotendeels in de buitenlucht plaatsvinden; dat zorgt voor een geringe kans op besmetting. Bovendien merk je dat heel veel gezinnen het langdurig binnen blijven echt beu zijn en dolgraag de benen strekken op een spannend heuvelachtig fortterrein. Alle reacties zijn zeer positief”.

COMPENSATIEREGELING CORONACRISIS MUSEA Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft, via een compensatieregeling, aan 28 regionale musea subsidie toegekend ter compensatie van hun inkomstenderving als gevolg van COVID-19. Er is in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld om vitale onderdelen in de cultureleinfrastructuur, zoals musea, in stand te houden en om de werkgelegenheid in deze sector zoveelmogelijk te waarborgen. Het Mondriaan Fonds geeft met de Compensatieregeling Coronacrisis Musea > 100.000 bezoekers invulling aan de uitwerking van dit steunpakket. Via deze regeling krijgt GeoFort 200.000 euro via het Mondriaan Fonds gecompenseerd, wat wordt aangevuld met 100.000 euro van de Provincie Gelderland en 100.000 euro van de Gemeente West Betuwe. Hiermee blijven meerdere banen bij GeoFort behouden en kan GeoFort haar economische en recreatieve rol binnen de regio blijven vervullen.

advertentie
advertentie