Sem werkt in een strandtent.
Sem werkt in een strandtent. Shelley Verheij

Zomerbaan: Drankjes serveren aan zee

21 augustus 2020 om 08:55 Mensen

GORINCHEM Door het coronavirus is de zomervakantie van 2020 anders dan anders. Ook jongeren hebben een lange zomer te overbruggen, waarbij er minder mogelijk is dan normaal. Een zomerbaantje kan een oplossing zijn en de bijverdiensten zijn natuurlijk ook niet onbelangrijk. De komende tijd spreken we wekelijks met een jongere uit Gorinchem over zijn of haar vakantiebaantje.

door Lucas Versteeg

Werken met uitzicht op zee, een lekker briesje ter verkoeling en gasten met uiterst goed humeur: Sem Verkaik (21) is deze zomer onder andere te vinden bij Beachclub 8 in Rockanje. Sem is al jaren actief in de horeca. ,,Ik heb bij de Febo gewerkt, maar ook bij bruiloften en evenementen. Sinds twee jaar werk ik bij uitzendbureau Joyn the Free als funflexer."

Wat Sem zo goed bevalt aan horecawerk? ,,Het contact met de gasten vind ik erg leuk. Je maakt mensen blij met het leveren van nette service en met een gezellig praatje. Hoewel je een klant maar heel even ziet, is het de uitdaging om voor die korte tijd een band met iemand op de bouwen.” Het werk is ook heel hard werken, vertelt Sem: ,,Pauzes kun je alleen nemen als er tijd voor is, maar dat vind ik niet erg. Wanneer ik start met werken, gaat er een knop bij me om en wil ik zo hard mogelijk doorwerken. Na de shift neem ik wel pauze, de tijd gaat toch heel snel voorbij.”

Sem serveert drankjes en eten en neemt bestellingen op. ,, Voor het begin van een shift krijgen we een briefing met hoeveel mensen we kunnen verwachten en andere bijzonderheden. Als de club opengaat, mogen we ons ding gaan doen. Aan het einde van de dag borrelen we na en spreken we de dag door.” De warme dagen zoals vorige week maken het werk soms extra zwaar. ,,We hoeven gelukkig geen lange broek of shirt met lange mouwen te dragen en binnen is er airco. Toch is het natuurlijk wel erg warm.”

Welke eigenschappen zijn nodig voor een baantje in de horeca? ,,Je moet sociaal en gastvrij zijn”, vertelt Sem. ,,De hele dag ben je aan het praten met mensen. Ook moet je niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken, maar ik vind het heerlijk om de hele tijd bezig te zijn. Het voelt voor mij ook niet per se als werken wanneer ik gewoon lekker mijn ding doe.”

advertentie
advertentie