Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman

Vijf vragen bij de verkoop van je huis

25 augustus 2020 om 15:15 Zakelijk

GORINCHEM Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Dit keer: vijf vragen bij het verkopen van een huis. 

Wat mag ik verwachten van een makelaar?

,,We maken altijd eerst uitgebreid kennis met de mensen die hun huis willen verkopen. Door vragen te stellen proberen we zo goed mogelijk in beeld te brengen hoe we met elkaar op zoek kunnen naar het beste resultaat voor die mensen. Vaak is dat om ervoor te zorgen dat de beste prijs eruit komt voor de verkoper met voorwaarden die snel zekerheid bieden, bijvoorbeeld op basis van financiering. Natuurlijk onderzoeken wij de kredietwaardigheid van de koper, checken we de bouwkeuring en zorgen we voor een koopovereenkomst zonder fouten en met goede afspraken. Wij zijn een soort coach die onze verkopers ontzorgen tijdens de hele verkoopprocedure.”

Wat kost een makelaar?

,,Je kunt via internet goedkopere online makelaars inschakelen, maar dan moet je wel alles zelf doen. Het bedrag dat je rekent voor een makelaar heet een courtage en varieert van één tot twee procent van de verkoopsom. Omdat wij altijd dicht bij huis werken hoeven wij geen reiskosten te rekenen. Dat is voor zowel ons als voor de verkoper een voordeel.”

Wat is het beste moment voor verkoop?

,,Ten eerste moet je altijd pas een huis verkopen als je er (met elkaar) klaar voor bent een nieuwe stap te zetten. Commercieel gezien kan het juiste moment om te starten met de verkoop wel verschillen. Voor een huis met veel groen is de lente en zomer het beste moment, voor appartementen maakt het seizoen weer minder uit. Ook in tijden van corona kunnen mensen met een gerust hart hun huis verkopen, zoals in het vorige artikel uitgelegd.”

Van welke hulpmiddelen kun je gebruik maken?

,,Funda is en blijft het belangrijkste hulpmiddel. Maar wij adviseren vooral ook een goed mediapakket te kiezen. Goede fotografie, informatie zonder spelfouten én filmpjes zijn heel belangrijk. Ook kunnen we drones inzetten. Mooie beelden van het huis zorgen voor meer traffic en hogere verkoopprijzen.”

Welke risicos zijn er?

,,Als verkoper moet je zorgen dat een makelaar goede voorwaarden stelt en duidelijke afspraken maakt met de koper. Het belangrijkste is dat je niet op straat komt te staan. Wacht je nog op de bouw van je volgende huis? Dan zorgen wij voor heldere afspraken. Belofte maakt schuld dus je wilt geen valse beloftes maken. Zorg ook dat de staat van het huis helder is. Is er vlak na de verkoop sprake van lekkage? Was die al bekend en moet de verkoper dit oplossen of heeft de koper een oud huis gekocht waar een lekkage tot de risico’s behoorde? Goede communicatie: zo beperk je risico’s.”

Bekijk voor meer informatie www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen aan de Havendijk 6.

advertentie
advertentie