Afbeelding
Jan Noorlandt

Verenigingen vol vraagtekens bij start voetbalseizoen: ‘Theorie is mooi, maar uitvoering blijkt lastig’

28 augustus 2020 om 16:06 Verenigingen

GORINCHEM Kinderen en volwassenen maken zich op voor een nieuw voetbalseizoen. Zaterdag staan voor de eerste elftallen bekerwedstrijden op het programma, waarna vanaf september ook de competities weer van start gaan. Een moment waar veel voetbalverenigingen naar uit kijken. Toch zijn er ook veel zorgen. Zorgen over de handhaafbaarheid van de coronamaatregelen. Er is wel een protocol vanuit de KNVB, maar die omvat lang niet alles. 

Door Tim Hartman

‘Verantwoord Sporten’, zo heet de, door het NOC*NSF opgestelde, bundeling van richtlijnen voor sportverenigingen. Ook de KNVB maakt gebruik van dit protocol, waarin op tien pagina’s liefst 78 aandachtspunten staan. Daarmee kunnen verenigingen ervoor zorgen dat er ook nu zo veilig mogelijk gesport kan worden. Onder die richtlijnen uiteraard de reeds bekende richtlijnen (anderhalve meter afstand voor mensen ouder dan achttien jaar, handen wassen, thuisblijven bij klachten), maar ook specifieke richtlijnen voor verenigingen. Bijvoorbeeld:

- Kleedkamers en douches van sportaccommodaties kunnen gebruikt worden. Voor 18 jaar en ouder geldt, houd hierbij de 1,5 meter afstand, uitzondering voor kinderen t/m 12.

Volgens die richtlijn mag dus iedereen omkleden en douchen in de kleedkamers. De praktijk blijkt weerbarstiger. Ook bij GJS. Daar hebben ze ongeveer vijftig teams en twaalf kleedkamers. ,,Normaal gesproken zitten vaak twee teams tegelijk in een kleedkamer. Zeker bij de jeugd”, legt GJS-bestuurslid Ernö Kalmár uit. ,,Kinderen jonger dan twaalf jaar mogen wel met z’n allen in een kleedkamer, omdat ze geen afstand hoeven houden. Maar bij de jongste jeugd heb je met zestien kinderen ook zestien ouders in een kleedkamer. Daar moeten papa en mama namelijk helpen met omkleden. Dat mag nu niet”, legt Kalmár het logistieke probleem uit.

Ook bij de seniorenteams is het niet mogelijk elk team gebruik te laten maken van de kleedkamer. Omdat volwassenen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, kunnen er zeven spelers/speelsters tegelijk in een kleedkamer en moet één team gebruik maken van twee of drie kleedkamers. Een simpele optelsom: elk team gebruik laten maken van de kleedkamers lukt niet.

Kalmár zou dan ook graag zien dat de KNVB met een duidelijke regel komt omtrent het gebruik van kleedkamers, in plaats van te zeggen dat het gebruik van kleedkamers is toegestaan en de logistiek daarvan aan de verenigingen over te laten: ,,Moeten we de thuisspelende teams om laten kleden? Of juist de uitspelende teams? Iedere vereniging bedenkt nu eigen regels. Dat wordt een zooitje. Het zou mooi zijn als de KNVB algemene regels daarvoor opstelt, zodat je met die regels kunt handhaven. Anders gaan mensen eigen regels hanteren.”

EERSTE TEST Zo is er bij GJS besloten dat alleen het eerste mannenelftal en eerste vrouwenelftal gebruik mogen maken van de kleedkamers. Verder wordt iedereen geacht in voetbaltenue naar het veld te komen. Afgelopen weekend was de eerste test bij GJS met zeventien thuiswedstrijden op Sportpark Dalem. Kalmár: ,,Je ziet dat onze eigen teams inmiddels gewend zijn aan de richtlijnen. Die zijn eigenlijk hetzelfde als met trainingen: thuis aankleden, niet douchen en daarna naar huis. Iedereen schikt zich daarin. Andere grote verenigingen vinden de regels ook logisch, want bij grotere verenigingen zijn regels gewoon nodig.”

Maar GJS kreeg ook leden van verenigingen op bezoek die het wat minder nauw namen met de richtlijnen. Kalmár: ,,Dat is spijtig om te moeten ervaren. Zeker als daarbij vrijwilligers, die de richtlijnen proberen te handhaven, bedolven worden onder scheldwoorden. Dat vind ik echt ongehoord. Daarom zeg ik: laat de KNVB duidelijke regels opstellen voor élke vereniging waarbij bijvoorbeeld uitteams gevraagd worden in voetbaltenue naar de wedstrijd te komen. Dan is het overal hetzelfde en is het voor iedereen duidelijk. Natuurlijk kun je daar positieve uitzonderingen op maken bij verenigingen die wél de ruimte hebben, maar er moet wel een duidelijke basisregel zijn.”

SVW SVW-voorzitter Danny van Heumen sluit zich aan bij de woorden van Kalmár. ,,De theorie is mooi, maar de uitvoering blijkt toch wel lastig. We doen er natuurlijk wel alles aan, maar je ontkomt er soms niet aan dat mensen de regels niet precies naleven. Vooral bij jonge jongens en meisjes: die lopen best een keer buiten de looplijnen. We hebben wel corona-coördinatoren aangesteld (ook een van de richtlijnen van het protocol, red.), maar je wilt niet als een agent achter iedereen aanlopen. Het handhaven van de maatregelen is soms lastig.”

Ook bij SVW worden spelers en speelsters gevraagd om zo veel mogelijk thuis te douchen. ,,Omdat we het veld nu aan het vernieuwen zijn, worden nu nog veel uitwedstrijden gespeeld, maar we zijn druk bezig om te bekijken hoe we dat gaan doen bij thuiswedstrijden. We willen natuurlijk wel alle regels goed naleven.”

UNITAS ,,Het is een beetje puzzelen, vooral bij de senioren, maar we zullen wel moeten”, vertelt Francois Chambone, bestuurslid van Unitas. ,,Gelukkig hebben we ook teams op zondag. Bij de jeugd zijn er weer minder restricties. Als daar ouders en begeleiders uit de kleedkamer blijven, moet dat goedkomen. Bij de allerkleinsten zullen we het advies geven om lekker thuis om te kleden. Maar inderdaad, het wordt wel druk voor vrijwilligers, want tussen de teams door moeten kleedkamers ook schoongemaakt worden. Daar ligt een grote uitdaging. Als je met maximaal twee tegelijk mag douchen, zal het langer duren voordat elk team klaar is met douchen. We zullen dan wedstrijden later moeten afwerken, denk ik.”

Wat verder de aanpak bij Unitas wordt? ,,We zullen het exacte programma nog even af moeten wachten. Als netjes de helft van je teams thuis speelt en de andere helft uit, gaat het allemaal nét. Maar je als je dertig teams thuis hebt en tien teams uit zullen we onze eigen jongens vragen om in tenue naar het veld te komen. Je kunt moeilijk tegen bijvoorbeeld een Limburgs team zeggen: ‘Kom lekker voetballen en ga maar vies weer anderhalf uur terug’. Ook zullen we misschien eens met verenigingen moeten overleggen of we in het seizoen de thuiswedstrijd kunnen ruilen met de uitwedstrijd.”

,,Waar ik me meer zorgen om maak”, zegt Chambone. ,,Zijn de wedstrijden die afgelast gaan worden. Hier en daar worden wedstrijden al afgelast vanwege coronabesmettingen of vermoedens daarvan. Dat ga je tijdens het seizoen natuurlijk ook krijgen. Ik heb het vermoeden dat héél veel wedstrijden niet door zullen gaan. Wanneer ga je dat allemaal inhalen? Ik denk dat het afmaken van de competities weer heel ingewikkeld gaat worden.”

Kalmár vreest hetzelfde: ,,Je ziet dat nu al. Bij ons mag je twee weken niet op de club komen als je in ‘oranje-gebied’ op vakantie bent geweest. Ook al heb je geen klachten, je kunt het naar andere leden niet maken om het risico te lopen.”

KANTINE Toch zijn vooral de financiële zorgen voor álle verenigingen de grootste zorg. Er geldt een maximum aantal personen voor kantines, waarvoor dezelfde regels gelden als de horeca: de gezondheid van mensen moet worden geverifieerd en bezoekers, van wie de gegevens genoteerd dienen te worden, moeten blijven zitten. ,,Waar je kantine normaal gesproken ramvol is, mogen wij nu 36 mensen toelaten”, vertelt Kalmár. ,,Het is prachtig dat we vorig seizoen geholpen zijn met het kwijtschelden van de huren en de contributies, maar komend seizoen zullen de grootste klappen vallen.”


UPDATE: Bij GJS hebben ze op basis van recente ontwikkelingen inmiddels besloten de kantine alleen nog open te stellen voor het ophalen van eten en drinken: ‘Op basis van onze ervaringen wordt het kantinebeleid voor de zaterdagen per direct aangepast. In verband met COVID-19 gelden een aantal huisregels. Op de zaterdagen gaan we per direct over op het principe ‘order-and-take away’. Dat houdt in dat er binnen geen versnaperingen meer mogen worden genuttigd en dat de (beperkte) zitplaatsen alleen bestemd zijn voor mensen die wachten op besteld eten. De kantine is verder alleen op de donderdagavond geopend en wel tot 23.00 uur.’


Van Heumen: ,,We zijn heel blij met de hulp van de gemeente, ook wat betreft materialen, maar ik zie het wel somber in. De omzet van de kantine is een groot deel van de begroting. Wat als er een tweede golf komt? Gaan de kantines dan weer helemaal dicht? Het is even afwachten, maar ik zie een onzekere toekomst tegemoet.”

WINTER Alles zo goed mogelijk proberen te doen, is nu het enige devies voor de voetbalverenigingen. ,,We zijn er als vereniging wel klaar voor, al zullen er zeker nog bijzondere dingen op ons af komen. Je mag op het sportcomplex 250 mensen kwijt, maar er mogen er maar 36 de kantine in. Nu is het allemaal nog mooi weer, maar wat als het straks regent en winter wordt?”, blikt Kalmár vooruit. Bij GJS zijn ze dan ook druk bezig met het opzetten van extra verkooppunten van eten en drinken én het maken van extra overkappingen.

De coronamaatregelen zijn voor GJS en SVW extra jammer, aangezien ze in een aantrekkelijke tweede klasse zitten. Niet alleen met elkaar, maar ook met regionale clubs, zoals Arkel, Sleeuwijk en Woudrichem. Duels die vaak druk bezocht worden. ,,Onze eerste wedstrijd is Arkel – GJS. We zijn eerlijk gezegd blij dat we eerst die uitwedstrijd hebben. Dan kunnen we het mooi even afkijken”, zegt Kalmár met een knipoog.

Van Heumen: ,,Wij hebben in oktober pas de eerste derby (10 oktober tegen GJS, red.). Dat duurt gelukkig nog even. Want we hebben nu de theorie allemaal mooi inzichtelijk, pas straks zien we hoe de praktijk loopt. Dat moeten we gaan zien. Daarna zullen we kijken of we bij moeten schakelen. Maar we nemen wel onze verantwoordelijkheid. We willen allemaal veilig blijven en je ziet ook dat mensen echt wel rekening met elkaar houden.”

Ook voor de zondagtak van Unitas is het beperkte aantal mensen jammer, aangezien ze dit seizoen Derde Divisie spelen. ,,Ga je tegen mooie tegenstanders spelen, krijg je dit… Maar we gaan niet negatief en depressief doen. We hebben met z’n allen een verantwoordelijkheid en gaan onze stinkende best doen om alles zo goed mogelijk te organiseren”, besluit Chambone.

advertentie
advertentie