Annemarie Beintema directeur CCC en Peter Viehoff praktijkhouder Centrum voor Fysio- en Manuele Therapie 't Gilde.
Annemarie Beintema directeur CCC en Peter Viehoff praktijkhouder Centrum voor Fysio- en Manuele Therapie 't Gilde. Cancer Care Centre

Cancer Care Center van start

2 september 2020 om 16:45 Zakelijk

GORINCHEM Peter Viehoff, praktijkhouder Centrum voor Fysio- en Manuele Therapie ’t Gilde en Annemarie Beintema, directeur van het Cancer Care Center hebben officieel hun samenwerking bekrachtigd. Op 1 september gaan ze van start met een nieuw eerstelijnscentrum waar het zorgaanbod geheel in het teken van oncologie staat.

Annemarie is een collega van Peter en net als hij onder andere docent oncologische fysiotherapie. Zij begon twintig jaar terug met het eerste Cancer Care Center(CCC) van Nederland in Amsterdam. Inmiddels zijn daar zeven centra gerealiseerd, net als een in Weesp en Hilversum. Centrum voor Fysio- en Manuele Therapie ’t Gilde in Gorinchem is de tiende praktijk die haar manier van werken aanbiedt. Daar is wel een eisen- en wensenlijstje vanuit het CCC aan vooraf gegaan.

Er is onder andere kritisch gekeken naar de professionaliteit van de praktijk en de kwalificaties van het personeel. De uitstraling, de mogelijkheden binnen de organisatie en natuurlijk de ruimte die het CCC nodig heeft.

Peter: ,,Dit concept is zeer geschikt als uitbreiding van onze praktijk. Met de komst van het CCC zijn alle disciplines voor de oncologische patiënt voorhanden. Wie zich aanmeldt bij het CCC krijgt als eerste te maken met de caremanager. Hij brengt de hulpvraag in kaart en zoekt daar de specialist bij. Daarna blijft hij een oogje in het zeil houden. Het grote voordeel is dat een zeer breed zorgaanbod op één plaats aanwezig is. Het regelmatig onderling overleg en een breed scala aan mogelijkheden werken positief door in iedere behandeling.’’

HANDIG Inmiddels hebben een ergotherapeut en een psychotherapeut zich aangesloten. De organisatie is nog wel op zoek naar onder andere een psycholoog en oncologisch pedicure. Ook de zes fysiotherapeuten van ’t Gilde, met ieder hun eigen ‘verbizondering’, werken in het nieuwe centrum. Alle nieuwe zorgverleners dienen bekend te zijn met oncologie en ervaring in hun vakgebied hebben. Het concept om meerdere disciplines onder één dak aan te bieden is in de praktijk niet alleen aanvullend en handig, maar ook aantrekkelijker. Menig patiënt voelt zich beter thuis bij een behandeling binnen de eerstelijnszorg dichtbij huis in plaats van in het ziekenhuis.

Peter: ,,Door het openen van onze tweede vestiging Zorgpunt West aan de Mollenburgseweg hebben we hier aan de Vroedschapstraat letterlijk weer de ruimte gekregen. Het CCC kan zo optimaal gebruikmaken van alle mogelijkheden.’’

SAMENWERKING Inmiddels zijn gesprekken met oncologisch verpleegkundigen in het Beatrix ziekenhuis en huisartsen gevoerd en is het CCC bezig om de nieuwe samenwerking verder in te vullen. Het bijkomende voordeel van de samenwerking tussen de bestaande fysiotherapiepraktijk en het CCC is de macht van het getal. Als grote keten wordt het op termijn steeds makkelijker om met bepalende partijen zoals de zorgverzekeraars beleidsmatig om de tafel te zitten.

advertentie
advertentie