<p>Jeroen van Rosmalen<br>Hoveniersbedrijf Van Rosmalen<br>www.vanrosmalentuinen.nl<br>Tel.: 0183 - 304840<br>Info@vanrosmalentuinen.nl</p>
<p>Jeroen van Rosmalen<br>Hoveniersbedrijf Van Rosmalen<br>www.vanrosmalentuinen.nl<br>Tel.: 0183 - 304840<br>Info@vanrosmalentuinen.nl</p> Hoveniersbedrijf Van Rosmalen

De herfst komt eraan: tijd voor actie!

4 september 2020 om 13:45 Zakelijk

GORINCHEM Het seizoen van de mooie kleuren staat voor de deur: de herfst. Hét moment om een aantal zaken aan te pakken opdat u ook het komende jaargetijde volop van uw tuin kunt genieten.

Net als tuinplanten, moeten ook de vijverplanten gesnoeid worden. De beplanting in en aan de oever heeft de afgelopen maanden welig kunnen groeien. Als dat te veel wordt, dan groeit de vijver dicht en stikt alles wat erin leeft. Door een onderhoudsbeurt wordt de vijver niet alleen weer prachtig om naar te kijken, maar wordt ook het biologisch evenwicht geoptimaliseerd waardoor de vijver gezond het nieuwe seizoen in gaat.


KNIPPEN EN SCHEREN Ze zeggen wel ‘snoeien doet groeien’ maar let op: ga niet lukraak knippen in een boom of plant.

Dat doet vaak meer kwaad dan goed. Wat u nu bijvoorbeeld wel heel goed al zelf kunt snoeien is lavendel. Haal niet alleen de bloemen eruit, maar knip ook een gedeelte van het nieuwe groen eraf. Op die manier valt het licht goed door de takjes heen waardoor het plantje nieuwe spruiten gaat vormen voor het komende voorjaar.

Ook voor haag- en vormgesnoeide planten is dit hét moment om de schaar te pakken. Door nu te knippen en te scheren kan de plant zich nog een beetje herstellen voordat de winter inzet. De groeireactie is nu niet meer zo groot, zodat de plant gedurende de winter mooi in vorm blijft.

NIET ALLE POEP IS MEST Om zichzelf te harden voor de winter hebben de planten in uw tuin de juiste bemesting nodig. Maar let op: omdat niet alle poep mest is, kun je niet zomaar met mest gaan strooien. Het bemesten van de tuin vraagt enige ervaring, want als je het, hoe goed bedoeld ook, verkeerd aanpakt bereik je het tegenovergestelde resultaat: de planten gaan zwakker de winter in, met vorstschade tot gevolg.


GAZON VERTICUTEREN Gebruik deze weken om uw gazon te verticuteren. Door de viltlaag, die ontstaan is door het dichtgroeien van de grasmat en maaisel, te verwijderen krijgt de grasmat weer adem en ontstaat er ruimte voor licht en voeding. Het is belangrijk om direct na het verticuteren te zaaien en te bemesten. Al met al kan gazononderhoud fysiek een pittige klus zijn, maar door het nú te doen blijft uw gazon er prachtig bij liggen en kunt u er ook de komende seizoenen van blijven genieten!

advertentie
advertentie